© Shutterstock & MIKKEL JUUL JENSEN

Onko Maan vesimäärä aina sama?

Onko maapallolla olevan veden määrä aina sama vai voiko vettä tihkua avaruuteen?

Maapallolla olevan veden kokonaismäärä on vaihdellut koko sen ajan, kun planeettamme on ollut olemassa.

Nykyään vaihtelu on tosin paljon pienempää kuin Maan nuoruudessa.

Vesi on jatkuvassa kierrossa, jossa se kulkee jokien, järvien, merien, ilmakehän, jäätiköiden ja pohjavesien välillä. Kierron eri vaiheissa veden olomuoto muuttuu nesteestä vesihöyryksi ja jääksi, mutta veden kokonaismäärä pysyy samana.

Tulivuoret tuottavat uutta vettä

Toisaalta kiertoon tulee myös uutta vettä. Tulivuorenpurkauksissa vapautuu vettä, joka on ollut sitoutuneena Maan vaipan magmaan.

Yli 50 kilometrin syvyydestä nousevaa vettä ei pidetä normaaliin veden kiertokulkuun kuuluvana, joten se ainakin laskennallisesti lisää veden määrää.

Vaipan vesi on voinut olla Maan sisuksissa siitä lähtien, kun Maa syntyi, tai se voi olla peräisin maankuoren laatoista, jotka ovat kulkeutuneet Maan sisuksiin. Kun laatat painuvat vaippaan, ne sulavat ja niihin sitoutunut vesi vapautuu.

Maa menettää vetyä

Maapallolle tulee vettä myös avaruudesta. Maahan ropisee koko ajan erikokoisia kosmisia kappaleita, ja osa meteoriiteista sisältää myös vesipitoisia aineita.

Toisaalta vettä myös poistuu kierrosta, kun ilmakehästä haihtuu kaasuja avaruuteen.

Joka sekunti ilmakehästä poistuu arviolta kolme kiloa vetyä. Koska vesimolekyyli koostuu happiatomista ja kahdesta vetyatomista, ilmakehän vedyn väheneminen harventaa myös veden ainesosia.

Nykyistä tahtia maapallolta loppuu vesi kolmen miljardin vuoden kuluttua.

Avaruus antaa ja ottaa

Maapallon vetisyydestä voidaan kiittää sekä avaruutta että planeetan sisuksia.

Maapallon vesimäärään vaikuttavat meteoriitit, tulivuoret ja magneettikenttä.