Ohuista pilvistä heijastuu täysikuulle hohtava halo

TÄHTIOPAS: Marraskuun lopulla sinulla on hyvä tilaisuus nähdä täysikuu, jota ympäröi jättimäinen valorengas. Siispä lämpimät vaatteet ylle ja ulos Kuuta ihailemaan!

TÄHTIOPAS: Marraskuun lopulla sinulla on hyvä tilaisuus nähdä täysikuu, jota ympäröi jättimäinen valorengas. Siispä lämpimät vaatteet ylle ja ulos Kuuta ihailemaan!

Kuun halot

Kuun halo on valtava valorengas. Haloja esiintyy myös Auringon ympärillä, mutta Kuun halot ovat näyttävämpiä, koska ihmissilmällä voi katsoa suoraan kohti Kuuta ja hahmottaa halon jättimäisen koon verrattuna valon tuottavaan pieneen taivaankappaleeseen.

Halon läpimitta on 44 astetta, kun se Kuulla on vain puoli astetta. Haloja esiintyy etenkin kirkkaan täysikuun ympärillä, ja nillä voi olla monenlaisia muotoja.

Niin sanotut sivuauringot syntyvät, kun Auringon kummallakin puolella näkyy halo tai useampia haloja.

© Shutterstock

Tyypillinen halo syntyy, kun Auringon tai Kuun valo kulkee ohuiden harsopilvien jääkiteiden läpi. Pilvien vesipisarat vaikuttavat kuin pienet prismat tai peilit, jotka heijastavat osan valosta tietyssä kulmassa.

Alhaalta päin katsottuna valo näyttää piirtävän taivaalle valorenkaan, jonka säde on 22 astetta. Niin sanottu 22 asteen rengas on yleisin haloilmiö. Haloja voi nähdä hyvin usein ja kaikkina vuodenaikoina.

Opas Kuun haloihin

© Stellarium

Toimi näin

Missä ja milloin

Täydenkuun aikaan on hyvä tilaisuus nähdä halo, kun Kuuta voi tarkkailla sen noustessa. Niin sanottuja 22 asteen renkaita esiintyy noin sata kertaa vuodessa,
ja niitä voi nähdä päivällä ja yöllä vuoden ympäri. Haloja esiintyy etenkin silloin, kun taivaalla leijuu 6–10 kilometrin korkeudessa harsopilviä. Harsopilvet enteilevät usein lämpimän rintaman tuloa.

Näkyvyys

Täydenkuun aikaan kannattaa tähyillä, ympäröikö Kuuta suuri hohtava rengas. Jos näet päivällä harsopilviä, tarkkaile Auringon ympäristöä mutta älä katso suoraan Aurinkoon, sillä se voi vahingoittaa silmiä.