Shutterstock
Dyr på savannen

Miltä eläimistö näyttäisi ilman ihmistä?

Voivatko biologit sanoa mitään siitä, millaiseksi eläimistö mantereilla olisi kehittynyt, jos ihmistä ei olisi ollut olemassa?

Maa ilman ihmisiä muistuttaisi valtaosaltaan nykyisiä afrikkalaisia kansallispuistoja, joissa on runsas eläimistö.

Tämän osoittaa vuodelta 2015 peräisin oleva tanskalaistutkimus, jossa Aarhusin yliopiston tutkijat simuloivat sitä, miten maailman nisäkkäät olisivat jakautuneet, jos ihmistä ei olisi ollut.

Syrjäytämme isot nisäkkäät

Valtaosassa maailmaa ei nykyisin elä suurnisäkkäitä. Kartan värikoodit kertovat yli 45-kiloisten lajien määrän.

Dyr i verden
© Søren Faurby

Jos maailmassa ei olisi ihmisiä, suurnisäkkäät olisivat levinneet valtaosaan maailmaa. Esimerkiksi Etelä-Amerikassa olisi viiden sijaan 45 suurnisäkäslajia.

Dyr i verden
© Søren Faurby

Nykyinen maailmankartta osoittaa, että vain Afrikassa suurnisäkkäitä on säilynyt enemmän muun muassa siksi, että eläimet elävät siellä isojen kansallispuistojen suojissa.

Suurnisäkkäät olisivat tutkijoiden mukaan levittäytyneet valtaosaan maapalloa.

Etenkin Etelä- ja Pohjois-Amerikassa voisi olla enemmän suurnisäkkäitä, ja niitä voisi olla jopa yhtä paljon kuin Afrikassa. Tutkijoiden mukaan esimerkiksi Etelä-Amerikassa olisi viiden sijaan 45 suurnisäkäslajia.

Næsehorn og elefanter

Pohjois-Euroopassa voisi elää norsuja ja sarvikuonoja, jos ihmistä ei olisi ollut.

© Shutterstock

Nykyisin suurnisäkkäiden kirjo on laajin Afrikassa, missä tavataan esimerkiksi norsuja, virtahepoja, kirahveja ja sarvikuonoja. Muissa maanosissa ihmisen leviäminen ja elämäntapa ovat hävittäneet ison osan isoista lajeista.