Don Davis/NASA
Illustration af kæmpe-asteroide

Muinainen jättitsunami mullisti maapallon

Kun jättimäinen asteroidi törmäsi Maahan 66 miljoonaa vuotta sitten, se saattoi synnyttää yhden suurimmista tsunameista maapallon historiassa.

Taivaalta satoi hehkuvia lasipalloja, Maan elämä mullistui ja dinosaurukset katosivat.

Maahan 66 miljoonaa vuotta sitten iskeytynyt asteroidi tunnetaan yhtenä suurista tappajista Maan historiassa.

Nyt Michiganin yliopiston tutkijat ovat tehneet yksityiskohtaisen simulaation megatsunamista, jonka törmäys aiheutti. Simulaatiosta selvisi, että kyseessä saattoi olla tuhansia kertoja niin voimakas hyökyaalto kuin yksikään tunnettu tsunami.

"Kaikki tunnetut tsunamit kalpenevat tämän rinnalla”, tutkijat toteavat.

Viisi tuhoisinta tsunamia

30 000 kertaa niin paljon energiaa kuin Kaakkois-Aasian tsunamiaalloissa

Kyseessä on yksi ensimmäisistä tutkimuksista, joissa perehdytään muinaisten jättitsunamien seurauksiin.

Tutkijoiden malleista selvisi, että aallot olivat niin suuria, että ne muuttivat merenpohjaa tuhansien kilometrien säteellä Jukatanin niemimaasta. Aaltojen arvioitiin nousseen tunti törmäyksen jälkeen jopa 300 metrin korkeuteen.

Laskelmat osoittavat myös, että aalloissa oli 30 000 kertaa niin paljon energiaa kuin tapaninpäivänä 2004 yli 225 000 ihmistä tappaaneessa tsunamista, joka aiheutti tuhoja 14 maan rannikoilla. Kyseessä oli yksi modernin ajan tuhoisimmista tsunameista.

Katso animaatio: Tsunami levesi Intian valtameressä 2004

26. joulukuuta, tapaninpäivänä, 2004 maanjäristys nostatti Intian valtamerellä erittäin voimakkaan tsunamin, jonka aiheutti tuhoja 14 maan rannikoilla. Vähintään 225 000 ihmistä sai surmansa. Tämä video esittää, miten tsunami levisi maanjäristyksen episentrumista läheltä Sumatraa.

Pystysuora muuri iskee rantaan

Tutkijat analysoivat myös 120 maakerrosnäytettä ajalta ennen ja jälkeen asteroidi-iskun, jotta tietokonemallien tuloksiin saatiin vahvistusta.

Niistä löytyi todisteita siitä, että aallot ulottuivat aina nykyiseen Uuteen-Seelantiin asti ja myllersivät matkallaan merenpohjan sedimenttejä.

Tutkijat eivät tarkemmin perehtyneet siihen, miten korkeat aallot olivat rannikoilla. Luultavasti aaltojen korkeus nousi sitä mukaa kun ne lähestyivät rannikkoa. Rantaan on voinut iskeytyä pystysuora vesimuuri, joka syntyi, kun aallon nopeus hidastui ja vesimassat puristuivat äkkiä yhteen.
.