Northern lights frontpage

Miten revontulet syntyvät?

Esiintyykö revontulia muualla kuin maapallon ympärillä?

maanantai 13. joulukuuta 2010

Suomalaisten revontuliksi kutsumat taivaanvalot tunnetaan myös eteläisellä pallonpuoliskolla. Ilmiöstä käytettävä kansainvälinen nimitys aurora juontaa juurensa antiikin aamuruskon jumalattaren nimestä. Päivän sarastaessahan taivaanranta usein hohtaa punaisena samaan tapaan kuin revontulet leiskuvat hulmuavana värillisenä verhona.

Revontulet syntyvät, kun Auringosta peräisin olevat suurienergiaiset hiukkaset osuvat Maan ilmakehään. Niin pohjoisella kuin eteläiselläkin pallonpuoliskolla revontulia esiintyy yleisimmin 60. ja 70. leveyspiirin välillä. Kun Aurinko on hyvin aktiivinen, niitä nähdään jopa 50. leveyasteen paikkeilla eli Tšekin pääkaupungin Prahan korkeudella.

Auringon aktiivisuus näkyy siitä irtoavien hiukkasten määrässä. Hiukkasvirtaan eli aurinkotuuleen vaikuttaa muun muassa auringonpilkkujen määrä. Mitä aktiivisempi Aurinko on, sitä enemmän hiukkasia päätyy Maan ilmakehään. Kun niitä on paljon, revontuliakin esiintyy runsaasti. Silloin niitä syntyy myös tavallista kauempana Maan navoista.

Pohjoinen ja eteläinen revontulivyöhyke eivät olennaisesti eroa toisistaan. Niinä ajanjaksoina, jolloin revontulia on paljon, havaintoja tehdään etenkin punaisesta hehkusta. Syynä on se, että 300–400 kilometrin korkeudessa sijaitsevien happiatomien vaikutuksesta syntyvä punainen valo näkyy kauas. Maan 100 kilometriä paksun varsinaisen ilmakehän tuntumassa typpi ja happi lähettävät valoa, joka on pääasiassa kellanvihreää mutta johon liittyy myös sinisen ja punaisen eri sävyjä.

Northern lights Jupiter

Muillakin kaasukehällisillä planeetoilla esiintyy aurinkotuulen aikaansaamia valoilmiöitä. Revontulimaisia ne ovat kuitenkin vain niiden planeettojen lähellä, joilla on magneettikenttä. Tällaisia planeettoja ovat Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus. Niiden revontulivyöhykkeissä on kuitenkin eroja

Ilmakehän ilmiö

Revontulia syntyy Maan napojen tuntumassa, kun Auringosta purkautunut hiukkasvirta eli aurinkotuuli osuu ilmakehään. Napa-alueilla magneettikenttä kääntyy napoja kohti. Varautuneet hiukkaset saavat aikaan sähkö­kentän, joka vaikuttaa etenkin ilmakehässä esiintyviin happeen ja typpeen.

Revontulien yleisyys ja voimakkuus riippuvat hiukkasten määrästä. Magneetti­myrskyjen aikana Auringosta vapautuu erityisen paljon hiukkasia, jotka sitten voimistavat revontulia.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: