Earth Atmosphere

Miten ja milloin Maan ilmakehä syntyi?

Ilmakehän koostumus on muuttunut Maan 4,6 miljardia vuotta kestäneen historian aikana.

keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Maa muodostui Aurinkoa ympäröineestä kaasu- ja pölypilvestä 4,6 miljardia vuotta sitten. Koska se oli pienikokoinen ja aluksi hyvin kuuma planeetta, sen varhainen vety- ja heliumkaasukehä karkasi avaruuteen.

Kun maapallo jäähtyi ja sai kiinteän kuoren, jossa esiintyi tuliperäistä toimintaa, sen ympärille alkoi muodostua enimmäkseen vesihöyryä ja hiilidioksidia sisältävä kaasukehä. Siinä oli toki myös muita kaasuja, kuten typpeä ja ammoniakkia. Sen sijaan happea siinä ei esiintynyt vielä kaasumaisena lainkaan.

Kolmas eli nykyinen ilmakehä saattoi syntyä vasta sitten, kun maapallolle oli tullut riittävästi vettä sen pintaan iskeytyneiden jääpitoisten komeettojen mukana. Nykyään pidetäänkin todennäköisenä, että suuri osa merivedestä on peräisin niistä. Sitä mukaa kuin maapallolle muodostui meriä, hiilidioksidin määrä ilmakehässä pieneni, koska sitä sitoutui veteen.

Toinen edellytys nykyisenkaltaisen ilmakehän syntymiselle oli yhteyttävien eliöiden kehittyminen noin kolme miljardia vuotta sitten. Aluksi kyse oli syanobakteereista, jotka alkoivat tuottaa happea. Aluksi kaikki happi ei kuitenkaan päätynyt ilmakehään vaan helposti reagoivana aineena se muodosti kemiallisia yhdisteitä eri aineiden, kuten raudan, kanssa.

Ennen pitkää happea oli silti niin paljon, että sitä alkoi vapautua myös ilmakehään. 2–3 miljardia vuotta sitten siitä tuli pysyvä ilmakehän osa, vaikkakin sen määrä on eri aikoina vaihdellut. Lisäksi kolmiatomisista happimolekyyleistä on muodostunut otsonikerros, joka suojaa eliöitä Auringon ultraviolettisäteilyltä.

Kaipaatko vastausta johonkin? Lähetä kysymyksesi tästä: Kysy meiltä

Kolmenlaista ilmaa

  1. Maan ensimmäinen kaasukehä syntyi noin 4,5 miljardia vuotta sitten. Se koostui pääosin vedystä ja heliumista.
  2. Maan toinen kaasukehä muodostui 4 miljardia vuotta sitten. Siinä oli enimmäkseen vesihöyryä ja hiilidioksidia.
  3. Maan nykyinen ilmakehä kehittyi 2–3 miljardia vuotta sitten. Siinä on ollut eri aikoina vaihtelevia määriä typpeä ja happea.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: