Venus on kauhuesimerkki siitä, mitä planeetalle tapahtuu, kun se päätyy liian lähelle Aurinkoa.

© NASA

Mitä tapahtuisi, jos Maan rata muuttuisi?

Maa kiertää Aurinkoa lähes ympyränmuotoista rataa, eikä sen etäisyys Aurinkoon juuri muutu vuoden varrella. Mitä tapahtuisi, jos rata olisi soikeampi?

Maan lähes pyöreä kiertorata kulkee keskimäärin 149,6 miljoonan kilometrin päässä Auringosta. Etäisyys on sikäli ihanteellinen, että sen ansiosta maapallo sijaitsee tähden niin sanotulla elämänvyöhykkeellä, jossa ei ole liian kuumaa eikä liian kylmää.

Siksi Maan olosuhteet ovat suosineet elämän syntyä.

Kasvihuoneilmiö tai jääkausi

Jos Maa kiertäisi lähempänä Aurinkoa, lämpötila nousisi rajusti, kasvihuoneilmiövilliintyisi ja valtameret haihtuisivat.

Maasta tulisi siis Venuksen kaltainen planeetta. Kauempana kiertäessään maapallo taas jäätyisi.

Soikeammasta kiertoradasta puolestaan seuraisi, että etäisyys Aurinkoon vaihtelisi ja maapallon lämpötila muuttuisi rajusti vuoden mittaan. Suurimman osan ajasta Maa olisi kaukana Auringosta, mikä merkitsisi pitkää kylmää talvea ja lyhyttä kuumaa kesää.

Hyvin soikea rata tarkoittaisi käytännössä Maan jäätymistä, koska se saisi vuoden aikana nykyistä vähemmän Auringon lämmittävää säteilyä.

Muut planeetat havainnollistavat muutosta

Sietämättömästä kuumuudesta kaiken jäätävään pakkaseen – siinä ovat Maan mahdolliset ilmastovaihtoehdot, jos se menettää nykyisen kiertoradan.

Jos Maa siirtyy lähemmäksi Aurinkoa, kasvihuoneilmiö voimistuu, keskilämpötila nousee ja valtameret kuivuvat veden höyrystyessä.