Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Revontulet_Aurora
Maailmankaikkeus - Maa

Revontulet luovat yötaivaalle valoshow’n

Revontulet ovat yksi maapallon upeimmista ilmiöistä. Mikä napa-alueiden valoshow’n tuottaa, milloin revontulia näkyy eniten, ja esiintyykö niitä muilla planeetoilla? Lue tästä lisää yötaivaalla tanssivista valonauhoista.

Revontulet_Aurora

Mitä revontulet ovat?

Revontulet ovat valoilmiö, joka voidaan nähdä sekä pohjois- että etelänavan ympäristössä – etelänapaseudun revontulia kutsutaan tosin toisinaan eteläntuliksi. Ne aiheuttaa Auringosta peräisin olevien hiukkasten törmääminen Maan magneettikenttään.

Revontulet muodostuvat aurinkotuulesta ja etenkin Auringon myrskyissä avaruuteen päässeistä hiukkasista, jotka tulevat Maan ilmakehään asti. Voimakkaiden magneettisten myrskyjen aikana näkyy enemmän revontulia kuin muulloin.

Kun varautuneet hiukkaset osuvat Maan ilmakehään, niistä vapautuu energiaa, ja juuri tämä energiapurkaus aiheuttaa taivaalle vihreän valoilmiön.

Voimakkaimmat energiapurkaukset sijoittuvat noin 100 kilometrin korkeuteen Maan pinnasta. Vaikka ne ovat niin kaukana, ne ovat kyllin voimakkaita näkyäkseen maanpinnalle.

Missä revontulia näkyy?

Revontulia näkyy vyöhykkeillä, joka sijoittuvat pohjoisella ja eteläisellä pallonpuoliskolla 60. ja 70. leveyspiirien välille.

Kun Aurinko on erittäin aktiivinen, revontulia saattaa poikkeuksellisesti näkyä jopa 50. leveyspiirin tuntumassa eli Keski-Euroopan pohjoisosissa.

Revontulet rengas Maan ympärillä

Yleensä revontulia näkyy Suomen Lapin lisäksi myös muualla napapiirin pohjoispuolella, kuten Ruotsissa, Norjassa, Kanadassa ja Venäjällä.

Napaseudulla revontulet näyttävät tanssivan taivaalla. Tanssiva ja aaltoileva valoilmiö johtuu varautuneiden hiukkasten ryöpyn osumisesta välillä eri kohtaan ilmakehää. Mitä kauempana revontulia katsellaan navoilta, sitä enemmän ne muistuttavat säteitä kuin tanssivia nauhoja.

Videolta näet, miten vihreä valo tanssii yötaivaalla.

Miksi revontulet ovat vihertäviä?

Revontulien väri riippuu siitä, millaisiin atomeihin tai molekyyleihin aurinkotuulen hiukkaset törmäävät. Useimmiten ne törmäävät hieman yli 100 kilometrin korkeudessa oleviin happiatomeihin, ja silloin vapautuva valo on vihertävää.

Tässä korkeudessa auringonvalo on hajottanut osan ilmakehän happimolekyyleistä vapaiksi happiatomeiksi, ja kun aurinkotuulen hiukkanen osuu happiatomiin, törmäys virittää atomin elektronin korkeampaan energiatilaan. Kun elektroni palaa takaisin alempaan energiatilaan, vapautuu valoa, jonka aallonpituus on tietynlainen, eli kellanvihertävää valoa.

Jos törmäys tapahtuu korkeammalla ja kohteena on happiatomi, reaktio voi olla toisenlainen ja vapautuva valo punaista. Lähempänä maanpintaa typpiatomeihin osuvat hiukkaset voivat taas vapauttaa violettia valoa.

Eriväriset revontulet syntyvät siis eri korkeuksilla.

Revontulet värit

Revontulet ja ja tarut

Revontulet ovat näyttävä luonnonilmiö, joka on esiintynyt lukuisissa tarinoissa ja myyteissä aikojen alusta asti.

Pohjoismaisessa mytologiassa revontulet olivat aasojen rakentama aitaus, joka piti jättiläiset poissa Midgårdista eli ihmisten maailmasta.

Viikinkiaikana revontulet olivat naispuolisten taistelun hengettärien, valkyrioiden, haarniskoiden kimallusta. Pohjoismaisen mytologian mukaan valkyriat päättivät, kuka kuoli ja kuka jäi henkiin taistelussa. Revontulet nähtiin siksi varoituksena tulossa olevasta isosta taistelusta.

Onko muilla planeetoilla revontulia?

Revontulia tavataan muuallakin kuin vain Maassa. Aurinkotuuli voi saada muidenkin planeettojen kaasukehässä aikaan valoilmiön, mutta ilman magneettikehää siitä ei tule samanlaista kuin Maassa.

Northern lights Jupiter

Saturnuksella ja Jupiterilla on magneettikentät, jotka ovat samansuuntaisia niiden pyörimisakseliin nähden, ja siksi niilläkin näkyy pohjois- ja etelänavan ympärillä revontulia. Jos magneettikenttä ei ole akselin kanssa samansuuntainen, kuten Uranuksella ja Neptunuksella, ilmiö ei ole yhtä selkeä.

Lue myös:

Auringonpimennys

Koe auringonpimennys 1. luokassa

6 minuuttia
Maa

Otsonikerros: Maan suoja Auringon uv-säteitä vastaan

5 minuuttia
Earth, moon and sun
Maa

Tähtitiede: Loittoneeko Maa Auringosta?

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostisi, niin saat ohjeet salasanan nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota