Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Earth seen from the moon
Maailmankaikkeus - Maa

Miksi Maa näyttää Kuusta kovin pieneltä?

Maa on Kuusta katsottuna pieni kuin herne. Mistä harha johtuu?

Maaon neljä kertaa niin suuri kuin Kuu. Niinpä Maan pitäisi myös näkyä Kuuhun huomattavasti isompana kuin Kuu näkyy Maahan. Avaruuslentäjien mukaan kokoero ei kuitenkaan aina ilmene näin selvästi.

Ensimmäinen maapallon kiertolaisella kävellyt ihminen, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong esitti asian näin:

– Tajusin yhtäkkiä, että tuo pieni herne, soma ja sininen, oli Maa. Nostin peukaloni ja suljin toisen silmäni, ja peukaloni peitti maapallon. En tuntenut itseäni jättiläiseksi. Tunsin itseni hyvin, hyvin pieneksi.

Vertaaminen on mahdotonta

Yksilön kokemus ei siis välttämättä vastaa fyysistä todellisuutta. Ilmiö ei ole sinänsä tuntematon, sillä tiedetään, että Kuu voi vaikuttaa kookkaammalta silloin, kun se on horisontissa, kuin ollessaan kaukana taivaanrannasta.

Vaikutelman uskotaan riippuvan siitä, onko katsojalla tilanteessa vertailukohta vai ei. Suhteellisuus kävi hyvin ilmi jo ensimmäisellä miehitetyllä Apollo-ohjelman lennolla. Kun Apollo 8:n miehistön piti korjata lentorataa, valvomo kehotti käyttämään navigoinnissa avuksi Maata.

Avaruusaluksesta tullut vastaus herätti hilpeyttä, sillä astronautit lupasivat noudattaa ohjetta heti, kun he vain onnistuvat paikantamaan maapallon. Kotiplaneetan etsimiseen meni heiltä melkein tunti

Lue myös:

Maa

Otsonikerros: Maan suoja Auringon uv-säteitä vastaan

6 minuuttia
Meteorit
Meteori

20. lokakuuta: Komeetta kylvettää Maan tähdenlennoissa

3 minuuttia
Vuorovesi
Maa

Kuu liikuttaa meriä

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota