Earth seen from the moon

Miksi Maa näyttää Kuusta kovin pieneltä?

Maa on Kuusta katsottuna pieni kuin herne. Mistä harha johtuu?

Maa on neljä kertaa niin suuri kuin Kuu. Niinpä Maan pitäisi myös näkyä Kuuhun huomattavasti isompana kuin Kuu näkyy Maahan. Avaruuslentäjien mukaan kokoero ei kuitenkaan aina ilmene näin selvästi.

Ensimmäinen maapallon kiertolaisella kävellyt ihminen, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong esitti asian näin:

– Tajusin yhtäkkiä, että tuo pieni herne, soma ja sininen, oli Maa. Nostin peukaloni ja suljin toisen silmäni, ja peukaloni peitti maapallon. En tuntenut itseäni jättiläiseksi. Tunsin itseni hyvin, hyvin pieneksi.

Vertaaminen on mahdotonta

Yksilön kokemus ei siis välttämättä vastaa fyysistä todellisuutta. Ilmiö ei ole sinänsä tuntematon, sillä tiedetään, että Kuu voi vaikuttaa kookkaammalta silloin, kun se on horisontissa, kuin ollessaan kaukana taivaanrannasta.

Vaikutelman uskotaan riippuvan siitä, onko katsojalla tilanteessa vertailukohta vai ei. Suhteellisuus kävi hyvin ilmi jo ensimmäisellä miehitetyllä Apollo-ohjelman lennolla. Kun Apollo 8:n miehistön piti korjata lentorataa, valvomo kehotti käyttämään navigoinnissa avuksi Maata.

Avaruusaluksesta tullut vastaus herätti hilpeyttä, sillä astronautit lupasivat noudattaa ohjetta heti, kun he vain onnistuvat paikantamaan maapallon. Kotiplaneetan etsimiseen meni heiltä melkein tunti