Great Blue Hole, Belize

Maankamara on reikäinen kuin juusto

maanantai 7. maaliskuuta 2011 teksti Keld Conradsen

Selitys on oikeastaan hyvin yksinkertainen. Maan alle muodostuu onkalo, jonka katto pettää. Onkaloita syntyy, kun sadevesi imeytyy maankamaraan ja liuottaa kallioperää. Muun muassa tippukiviluolat ovat syntyneet tällä tavalla. Onkalon päällä oleva maakerros voi romahtaa dramaattisena maanvajoamana, mutta tavallisimmin maan pinta painuu kuopalle. Näin syntyy niin sanottu karstimaa, jolle ovat tyypillisiä painanteet, vaot, uurteet ja luolastot. Karstimaata esiintyy varsinkin Pohjois-Italiassa, Sloveniassa ja Kroatiassa.

Karstimaata syntyy alueilla, missä kallioperä koostuu helposti liukenevasta kalkkikivestä. Geologiassa tunnetaan kuitenkin myös toisenlainen karstiutumisilmiö. Eroosio voi tuottaa maanalaisia onkaloita ja kanavia myös sellaisilla alueilla, missä kallioperä ei ole kalkkikiveä. Näillä alueilla maanalaiset muodostelmat eivät ole syntyneet mineraalien liukenemisen vuoksi vaan esimerkiksi maanjäristysten tai laavavirtojen seurauksena. Karstiutuminen voi olla myös ihmisen toiminnan tulosta. Tästä oli kysymys muun muassa Guatemalan maanvajoamissa 2010 ja 2007.

Ensimmäinen virallinen selitys vuoden 2007 maanvajoamalle oli kallioperän kalkkikiven rapautuminen sadeveden vuoksi. Selitys hylättiin kuitenkin pian, koska kaupungin alla oleva kallioperä ei koostu kalkkikivestä vaan tuliperäisestä hohkakivestä, joka ei liukene veteen. Myöhemmin ilmeni, että syynä oli ollut viemäriputken vuoto. Putkesta vuotanut vesi oli huuhtonut mennessään irtonaista hohkakiveä ja siten vähitellen kovertanut maahan suuren onkalon. Luultavasti toukokuun 2010 maanvajoaman taustalla oli samantapainen ilmiö, jota vielä vahvistivat trooppisen hirmumyrskyn mukanaan tuomat valtavat vesimassat.

Auto painui maan alle

Maanvajoamat ja karstiutuminen ovat tavallisia luonnonilmiöitä, joita esiintyy kaikkialla maailmassa. Yksi tuoreimmista tapauksista sattui marraskuussa 2010 pienessä Schmalkaldenin kaupungissa Saksan itäosassa. Keskelle asuinkorttelia ilmestyi yhtäkkiä 30 metriä syvä kuoppa. Kukaan ei loukkaantunut, mutta yksi auto päätyi maan alle. Maanvajoaman syyksi todettiin maanalaisten suolakerrosten liukeneminen pohjaveteen.

Maansortumat ja karstiutuminen eivät suinkaan aina ole pahasta, vaikka ne asutuilla alueilla voivat saada aikaan pahaa jälkeä. Monin paikoin karstiutuminen on tuottanut maisemallisesti kauniita ja vaihtelevia alueita, joille on kehittynyt rikas lajisto. Tällaisia ovat muun muassa Indonesian sademetsien luolat ja Belizen rannikolla Keski-Amerikassa sijaitseva sininen aukko, Great Blue Hole.

Sinkhole, Thüringen

Ihmisen näkökulmasta maanvajoamat ovat kuitenkin jatkuvasti paheneva ongelma, joka työllistää lukuisia tutkijoita. Yksi heistä on israelilainen geologi Lev Eppelbaum Tel Avivin yliopistosta. Hän on yhdessä jordanialaisten ja ranskalaisten kollegojensa kanssa jo pitkään tutkinut Kuolleenmeren ympäristössä esiintyviä maanvajoamia. Tutkimusaihe on kuitenkin yleismaailmallinen.

”Pelkästään Yhdysvalloissa karstiutumisesta aiheutuvat vahingot nousevat 15 miljardiin dollariin vuodessa”, Eppelbaum toteaa.

Huima summa selittyy suurelta osin siitä, että nyky-yhteiskunta on yhä riippuvaisempi pohjavedestä. Sitä pumpataan paitsi kotitalouksiin myös teollisuuden käyttöön, ja maanviljelyskin perustuu usein keinokasteluun. Lisäksi joillakin alueilla pohjavettä pumpataan, jotta rakennusten perustukset pysyvät kuivina. Usein on myös kuivattu kokonaisia kosteikkoalueita, jotta on saatu maata viljelyksiä tai rakennustoimintaa varten.

Kun samalla väestönkasvu on lisännyt vedenkulutusta, monin paikoin tuloksena on ollut vesipula. Synkimpien visioiden mukaan tilanne voi pahentua niin paljon, että tällä vuosituhannella sotia ei enää käydä öljystä, kuten viime vuosisadalla, vaan vedestä. Nykytilanne on monilla seuduilla se, että pohjavedenpinta laskee, sen seurauksena aiemmin veden täyttämät maanalaiset onkalot tyhjenevät ja maa niiden päällä muuttuu epävakaaksi. Lopulta onkalon katto romahtaa.

Pohjaveden liikakäytön seuraukset on nähty muun muassa Yhdysvalloissa Floridan länsiosissa, missä maanvajoamia esiintyy luonnostaankin melko usein. Viime vuosikymmeninä Floridassa on pumpattu pohjavettä niin kiivaasti, että vedenpinnan taso on alentunut huomattavasti. Samalla maanvajoamat ja niiden aiheuttamat vauriot rakennuksille ja teille ovat lisääntyneet.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: