Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Earth in flames

Maan tuho – kuusi tietä maapallon tuhoutumiseen

Noin viiden miljardin vuoden kuluttua Aurinko alkaa paisua. Punainen jättiläinen käristää kaiken elämän maapallolla ja valtameret kiehuvat. Maan tuho voi kuitenkin koittaa jo ennen sitä. Lue kuudesta katastrofista, jotka voivat johtaa tuomiopäivään.

Shutterstock

Maantuho voi johtua monesta syystä, joista jotkin voivat sattua jo huomenna. Aivan varmaa on kuitenkin se, että Maan taru loppuu viimeistään noin viiden miljardin vuoden kuluttua.

Tuolloin Aurinko on käyttänyt loppuun kaiken vetynsä ja alkaa muuttua punaiseksi kääpiöksi. Keskustähtemme paisuu, kärventää sisimmät planeetat ja kaiken elämän Maan päällä.

1. Komeetta iskeytyy Maahan

Koko ihmiskunta on vaarassa tuhoutua, jos isku muuttaa rajusti elinolosuhteita maapallolla. Komeettaa voi olla vaikea havaita niin aikaisin, että törmäys ehditään estää aseiden avulla.

2. Supertulivuori räjähtää

Mittavat paikalliset tuhot, maanjäristykset, ilmastonmuutos ja ruokapula katojen takia. Supertulivuorten purkauksia voidaan ennustaa. Ihmisiä voidaan suojata ainoastaan siirtämällä heidät muualle.

3. Maan magneettikenttä katoaa

Magneettikenttä, joka syntyy Maan sulassa ytimessä olevan raudan liikkeistä, suojaa planeettaa avaruudesta tulevalta säteilyltä. Jos ydin jähmettyy, magneettikenttä katoaa ja aurinkotuulet puhaltavat Maan ilmakehän pois. Silloin kaikki elämä tuhoutuu.

4. Hypernovapurkaus

Lähellä tapahtuva hypernovapurkaus polttaisi puolet Maan otsonikerroksesta. Luonto kärsisi voimakkaasta ultraviolettisäteilystä. Vaikka uhka voidaan tunnistaa, säteilyhaittoja on mahdotonta estää nykymenetelmillä.

5. Törmäys Marsiin

Jos Marsin rata muuttuu, se voi iskeytyä Maahan sillä seurauksella, että elämä tuhoutuu. Niin käy kuitenkin aikaisintaan 3,34 miljardin vuoden kuluttua, joten ihmiset ovat luultavasti kadonneet maapallolta jo sitä ennen.

6. Asteroidi kylvää tuhoa

Asteroidi on raskaampi kuin komeetta, mutta sen vauhti on hitaampi. Yhteentörmäyksen seuraukset ovat kuitenkin samanlaiset. Mantereella asteroidi-isku saa aikaan valtavan kraatterin, merellä taas tuhoisan tsunamin.

Kuolonuhreja voi olla miljoonia. Jos asteroidi havaitaan ajoissa, sen suuntaa on ehkä mahdollista muuttaa aseiden avulla.

Maan tuho ei ole universumin loppu

Maapallon tuhoutuminen on vain pieni sivujuoni koko maailmankaikkeuden kuolinkamppailussa. Universumi jatkaa eloaan – ainakin vielä seuraavat 450 miljardia vuotta. Lue lisää universumin kuolinkamppailusta.

Lue myös:

Magnetic Earth FI
Maa

Miten Maan magneettikenttä syntyi?

0 minuuttia
Aurinkokunta

YLLÄTYS: Tutkijat löysivät Venuksesta elämän merkkejä

4 minuuttia
Aurinkokunta

Ihaile Venusta paljain silmin

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota