Mitä tapahtuisi, jos Maa äkkiä lopettaisi pyörimisen?

Maan pyörimisliike on tärkeää päivän ja yön vaihtumiselle, mutta mitä tapahtuisi, jos maapallo äkkiä lopettaisi pyörimisen?

Jorden rotation stop
© Shutterstock

Maapallo pyörähtää akselinsa ympäri kerran vuorokaudessa. Se tarkoittaa, että pyörimisnopeus on päiväntasaajalla 1 667 kilometriä tunnissa.

Tilannetta voidaan verrata siihen, että on auton kyydissä, joka pysähtyy kuin seinään 1 667 kilometrin tuntivauhdista. Keho ei jää paikalleen.

Nyt ilmakehä seuraa Maan kiertoliikettä. Jos planeetta lakkaisi yhtäkkiä pyörimästä, ilmakehä ei pysähtyisi, vaan se jatkaisi kiertämistä entistä vauhtia.

Maan pinnalla koettaisiin tuulennopeuksia, jotka ovat kolme kertaa niin suuria kuin voimakkaissa tornadoissa. Tuulennopeus voisi olla yli 500 kilometriä tunnissa, mikä aiheuttaisi täydellistä tuhoa.

tornado

Jos maapallo lakkaisi äkkiä pyörimästä, ilmakehä liikkuisi nopeammin kuin tuulet tornadoissa.

© Shutterstock

Maan pinnalta tempautuisivat näissä olosuhteissa ilmavirran vietäväksi niin ihmiset, eläimet, puut ja autot kuin talotkin.

Rajuinta meno olisi päiväntasaajan seudulla. Ilmavirran nopeus pienenisi kohti napoja. Itse navoilla tilanne voisi hyvinkin säilyä melko lailla nykyisen kaltaisena.

Tropiikin nykyään monimuotoinen luonto tuhoutuisi totaalisesti, mutta elämä voisi pelastua tuholta sekä pohjoisella että eteläisellä napaseudulla. Eloon jääneet olisivat tiukassa paikassa. Sopeutumista vaatisi esimerkiksi se, että normaalia vuorokausirytmiä ei enää olisi.

Paikallaan pysyvä Maa olisi helvetti

Jos maapallo lakkaisi äkkiä pyörimästä, täällä olisi vaikeaa selvitä hengissä.

Jorden rotation
© Shutterstock/Lotte Fredslund

Yksi tuulinen manner

Ilman Maan kiertoliikettä vesi siirtyy kohti napoja ja muodostaa kaksi valtamerta. Kuivaa maata on vain kummallekin pallonpuoliskolle leviävässä jättimantereessa päiväntasaajan tienoilla, jossa tuulet ovat voimakkaimmat.

solvind
© Shutterstock/Lotte Fredslund

Tappavaa säteilyä

Maan pyörimisliike pitää yllä maapallon sisäistä dynamoa, joka luo kosmiselta säteilyltä suojaavan magneettikentän.

Jorden kulde varme
© Shutterstock/Lotte Fredslund

Ilmasto muuttuu puolen vuoden välein

Jos Maa ei pyöri, ilmasto muuttuu äärimmäiseksi. Puoli vuotta valoa ja jatkuvaa paahtavaa lämpöä, toinen puoli vuotta pimeyttä ja purevaa kylmyyttä.

Asiat, joihin ennen kului vuorokausi, veisivät nyt kokonaisen vuoden, joten esimerkiksi auringonnousua saisi odottaa hetken jos toisenkin.

Ilman yön ja päivän vaihtelua puolen vuoden mittainen pimeä kausi olisi hyytävän kylmä, ja puoli vuotta olot olisivat todella kuumat.

Ilman pyörimisliikettä myös meret ja mantereet jakautuisivat uudella tavalla. Pyörimisliike pakottaa nykyisin veden kohti päiväntasaajaa, mutta jos liike pysähtyisi, vedet ajautuisivat kohti etelää ja pohjoista, jolloin suuri vyöhyke maapallosta olisi kuivana.