Jos maapallo lakkaisi äkillisesti pyörimästä, ilmakehä jatkaisi kiertoliikettään. Silloin syntyisi yli 1 600 km/h puhaltava tuuli.

© YOUTUBE

Maan pyörimisliike estää katastrofeja

Puoli vuotta kestävä yö ja ilmavirtojen mukana liitelevät ihmiset, talot ja puut. Jos Maa äkkiä lopettaisi pyörimisen, tuloksena olisi lukuisia tuhoisia katastrofeja.

Maapallo pyörähtää akselinsa ympäri kerran vuorokaudessa. Se tarkoittaa, että pyörimisnopeus on päiväntasaajalla 1 667 kilometriä tunnissa.

Nyt ilmakehä seuraa Maan kiertoliikettä. Jos planeetta lakkaisi yhtäkkiä pyörimästä, ilmakehä ei pysähtyisi, vaan se jatkaisi kiertämistä entistä vauhtia.

Tilannetta voidaan verrata siihen, että on auton kyydissä, joka pysähtyy kuin seinään 1667 kilometrin tuntivauhdista. Keho ei jää paikalleen.

Päiväntasaajan tienoilla kaikki tempautuisi ilmaan

Esimerkiksi tornadon jopa 120 metriä sekunnissa puhaltava tuuli aiheuttaa laajoja tuhoja ja lennättää rakennuksia ja autoja.

Jos maapallo ei yhtäkkiä enää pyörisi, ilmakehä liikkuisi yli kolminkertaisella nopeudella rajuihin pyörremyrskytuuliin verrattuna.

Maanpinnalta tempautuisivat näissä olosuhteissa ilmavirran vietäväksi niin ihmiset, eläimet, puut ja autot kuin talotkin.

Vuorokaudesta tulisi vuosi

Rajuinta meno olisi päiväntasaajan seudulla. Ilmavirran nopeus pienenisi kohti napoja. Itse navoilla tilanne voisi hyvinkin säilyä melko lailla nykyisen kaltaisena.

Tropiikin nykyään monimuotoinen luonto tuhoutuisi totaalisesti, mutta elämä voisi pelastua tuholta sekä pohjoisella että eteläisellä napaseudulla.

Eloon jääneet olisivat tiukassa paikassa. Sopeutumista vaatisi esimerkiksi se, että 24 tunnin vuorokausirytmiä ei enää olisi.

Pyörimättömässä Maassa vesi ja maa jakautuvat uudelleen

Jos maapallon kierto oman akselin ympäri lakkaa, yö kestää puoli vuotta ja syntyy jättimanner.

  • ILMASTO: Kaksi vuoden- aikaa vuorottelevat. Kuusi kuukautta on kylmää ja kuusi kuukautta kuumaa.

  • MAANPINTA: Pyöriminen pullistaa planeettaa päiväntasaajan seudulla. Kun kiertoliikettä ei ole, vesi siirtyy kohti napoja ja muodostaa kaksi valtamerta. Kuivaa maata on vain kummallekin pallonpuoliskolle leviävässä jättimantereessa.

  • VUOROVESI: Kun ilmiön aiheuttavat paino- voimallaan vain Kuu ja Aurinko, nousu- ja laskuveden väli pitenee.

  • ELÄMÄ: Eloon jäävien lajien sopeutumiskyky on koetuksella. Monet niistä kuolevat sukupuuttoon.

  • MAGNEETTIKENTTÄ: Aurinkotuulelta suojaava magneettikenttä häviää ilman Maan pyörimisestä johtuvaa raudan virtausta.