Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Maan kallistuneisuus muuttaa ilmastoa
© shutterstock
Maailmankaikkeus - Maa

Maan kallistuneisuus muuttaa ilmastoa

Maan vuodenajat johtuvat siitä, että Maa on hieman kallellaan Aurinkoon nähden. Kallistuskulma ilmeisesti muuttuu ajan mittaan. Miten se vaikuttaa ilmastoon?

Maan pyörimisakseli ei ole kohtisuoraan vasten ratatasoa eli sitä tasoa, jota Maa kiertää Auringon ympäri, vaan todellakin hieman kallellaan ja kallistuman suuruus vaihtelee. Siihen vaikuttaa Aurinkokunnan muiden kappaleiden massojen vetovoima. Laskelmien mukaan pyörimisakselin ja pystysuoraan ratatasoa vasten olevan akselin välinen kulma voi vaihdella 21,8–24,4 asteen välillä. Muutos pienimmästä kallistuskul-masta suurimpaan kestää noin 21?500 vuotta. Nykyinen kallistuma on noin 23,5 astetta. Tällä hetkellä se on pienenemässä. Kun Maan kallistuma muuttuu, muuttuu myös Auringosta sen pintaan osuvan säteilyn määrä eri alueilla. Se vaikuttaa sekä koko Maan ilmastoon että aiheuttaa alueellisia ilmastomuutoksia. Pieni kallistuma tarkoittaa vähäisempiä vuodenaikaisvaihteluita, kun taas suuri kallistuskulma korostaa vuodenaikojen eroja ja tekee säästä vaihtelevampaa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota