Vastasyntyneen Maan lämpötilan lasketaan olleen 4,6 miljardia vuotta sitten noin tuhat astetta, mutta lämpötila kohosi radioaktiivisten alkuaineiden hajotessa. Tällöin Maan sisältämät alkuaineet sulivat.
Rautaa ja useita muita raskaita aineita painui Maan keskukseen.
Rauta jähmettyi vähitellen, ja siitä muodostui Maan sisin ydin. Kevyemmät alkuaineet, kuten pii, happi, alumiini, kalsium ja magnesium, jäivät vaippaan ja maankuoreen.
Raudan hakeutuessa Maan keskukseen sieltä vapautui sulamiseen tarvittavaa energiaa. Tämä lämpö vaikuttaa vieläkin ytimen ulommassa osassa, ja siksi se on edelleen nestemäinen.
Maan ulomman ytimen ulkopuolella on vaippa, joka jaetaan alempaan ja ylempään osaan. Vaipan ja ytimen välistä rajaa kutsutaan saksalaissyntyisen seismologin Beno Gutenbergin mukaan Gutenbergin epäjatkuvuuspinnaksi. Vaipan alaosa koostuu silikaattimineraaleista, jotka sisältävät vaihtelevia määriä piitä.
Vaippa jakautuu kahteen kerrokseen luultavasti siksi, että mineraalien vakaus vaihtelee eri kerroksissa vallitsevassa paineessa ja lämpötilassa.
Vaippa koostuu kiinteästä aineesta, mutta silti siinä esiintyy konvektiovirtauksia, joissa Maan sisemmistä osista kulkeutuu lämpöä maanpintaa kohti.
Vaipan ulompi osa eli astenosfääri on osittain sulanutta kiveä. Litosfäärilaatat eli mannerlaatat ja merenpohjalaatat kelluvat sen päällä.
Litosfääri on maapallon uloin, kiinteä kerros, joka käsittää koko maankuoren ja vaipan ulommaisen osan.