Shutterstock

Maailman väkiluku ohitti rajapyykin

15. marraskuuta 2022 alkaa uusi aikakausi, jolla voi olla suuri vaikutus maapallolle.

Marraskuun 15. päivä 2022 aloittaa uuden luvun maailman väkiluvussa.

Ihmisiä ei koskaan ole ollut näin paljon.

Maapallon väestömäärä ohitti tänään YK:n mukaan kahdeksan miljardin rajapyykin. Ihmisten huimaava määrä vaikuttaa jo koko planeettaan ja elämään täällä.

Ihmiset levittäytyvät mielellään.

Aivan ihmisen historian alkuajoista asti ihminen on levittäytynyt uusille alueille. Ja kaiken lisäksi ihminen itse on kasvanut.

Ihmisten toiminta on jo nyt vaikuttanut voimakkaasti kolmeen neljäsosaan maapallon maa-alasta ja kahteen kolmasosaan meristä.

Sinä varmaankin erotat meduusan ja muovipussin, mutta kilpikonna ei siihen kykene. Meriin päätyvät jätteet ja saasteet ovat kasvava ongelma, joka vaikuttaa elämään merissä.

© Shutterstock

Tilanne ilmenee myös kaiken elollisen muodostamassaa biomassassa.

Ihmisen biomassa on nykyisin kolmasosa maailman kaikkien maanisäkkäiden biomassasta.

Ihmisten kotieläinten biomassa vastaa melkein kahta kolmasosaa, ja vapaana elävien maanisäkkäiden osuus on vain kaksi prosenttia.

Toisin sanoen ihminen on jättänyt hyvin vähän tilaa luonnossa vapaana eläville eläimille.

Elintarvikkeiden tuotanto tuhoaa planeetan

Paljonko ihmisiä maapallo pystyy ruokkimaan? Se on kysymys, jota monet tutkijat pohtivat.

Jo tällä hetkellä elintarvikkeiden tuotanto ylittää monta kriittistä rajaa, sillä metsiä raivataan edelleen pelloiksi ja meristä pyydetään liikaa kalaa.

Jos kaikki maat ja toimijat kunnioittaisivat planeettamme rajallisuutta, maapallo pystyisi ruokkimaan vain noin kolme miljardia ihmistä.

Hyvä uutinen on se, että jo pienilläkin säädöillä saadaan aikaan merkittävä muutos.

Jos viljelykasveissa ja -tavoissa tehdään muutoksia, planeetta voi ruokkia enemmän ihmisiä. Ja jos vielä lihansyöntiä ja ruokahävikkiä vähennetään, ruokaa riittää jopa kymmenelle miljardille ihmiselle.

Se onkin tarpeen, sillä YK:n ennusteen mukaan maapallon väestömäärä nousee vuonna 2050 hieman alle kymmeneen miljardiin.

Käyrä tasaantuu

Vaikka maapallon välkiluku on vain 11 vuodessa noussut vuoden 2011 seitsemästä miljardista nykyiseen kahdeksaan miljardiin, ihmisten määrä kasvaa itse asiassa hitaammin kuin ennen.

YK arvioi, että ihmisten määrä on suurimmillaan 2080-luvulla, jolloin maailmassa on 10,4 miljardia ihmistä. Väkiluku jää ennusteiden mukaan sille tasolle vuoteen 2100 asti, minkä jälkeen käyrä alkaa vähitellen laskea.

Ehkä ajattelet, että se on planeetan onneksi. Se voi olla totta, mutta pienenevä väestö ei välttämättä tarkoita sitä, että luonnon tilanne kohenee.

Tutkimukset nimittäin osoittavat, että maailman ihmisistä kymmeneen rikkaimpaan prosenttiin kuuluvat aiheuttavat noin puolet kaikista hiilidioksidipäästöistä. Planeetan tila riippuu siksi siitä, miten nämä rikkaat ihmiset käyttäytyvät.

Positiivista on kuitenkin se, että hiilidioksidipäästöt henkilöä kohden ovat pienentyneet sitten vuoden 2012. Toivottavasti sama suuntaus jatkuu edelleen.