Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Maa: Elämän planeetta

Maa: Elämän planeetta

Tiesitkö, että Maassa on täydelliset edellytykset elämälle? Lue lisää kotiplaneetastamme!

Nasa

Ainoa varmasti elävä planeetta

Maa on maailmankaikkeuden ainoa paikka, jossa varmasti tiedetään esiintyvän elämää. Elämä viihtyy Maassa, koska planeetta sijaitsee Aurinkokunnan niin sanotulla elinkelpoisella vyöhykkeellä.

Elinkelpoinen tai elämälle suotuisa vyöhyke tarkoittaa sellaista etäisyyttä Auringosta, missä planeetan pintalämpötila mahdollistaa veden esiintymisen nestemäisessä muodossa. Ratkaisevaa ei kuitenkaan ole pelkästään etäisyys Auringosta. Planeetalla täytyy olla myös ilmakehä, jossa on sopiva paine siihen, että vesi pysyy nestemäisenä. Maalla sellainen on.

Ilmakehä pidättää lämmön

Ilmakehä ja sen luonnollinen kasvihuonevaikutus pidättävät lämpösäteilyn karkaamasta Maan pinnalta, ja se myös suojaa Auringosta ja avaruudesta saapuvalta haitalliselta säteilyltä. Siksi Maan pinta soveltuu erinomaisen hyvin elämälle.

Rautainen ydin ja kivinen pinta

Maassa on muiden kiviplaneettojen tapaan rautaa ja muita metalleja sisältävä ydin, jota ympäröivät eri kivilajeista koostuvat kerrokset. Tämä jako syntyi silloin, kun Maa oli juuri vasta muodostunut ja sen aine oli yhä nestemäistä. Raskaat aineet vajosivat pohjaan, toisin sanoen Maan keskukseen, ja kevyemmät jäivät niiden yläpuolelle. Maan ytimen ulompi osa on nestemäinen, ja siellä vellovat sähköiset virtaukset luovat Maalle magneettikentän.

Elämää melkein alusta asti

Vanhimmat tutkijoiden löytämät jäljet Maan elämästä ovat 3,6 miljardia vuotta vanhoja. Niiden syntyhetkellä Maa on ollut noin miljardin vuoden ikäinen.

Ei tiedetä tarkkaan, miten elämä on syntynyt. Joidenkin tutkijoiden mukaan elämän siemen on tullut Maahan ulkopuolelta komeettojen mukana. Olipa elämän alkuperä mikä tahansa, ensimmäisistä alkeellisista eliöistä kehittyivät sittemmin kaikki ne eri lajit, joita nykyään elää maapallolla, sekä myös ne, jotka Maan pitkän historian aikana ovat jo kuolleet sukupuuttoon.

Lue lisää Aurinkokunnan muista planeetoista.

Lue myös:

Kuu

Uusia mittauksia: Voimakas säteily tuottaa paineita Kuu-lennoille

2 minuuttia
Kuun pinta ja Maa nähtynä Apollo 11:sta, 1969
Kuu

LIVE: Nasa paljastaa jymyuutisen Kuusta

3 minuuttia
Jääplaneetta
Aurinkokunta

Kaukainen jääplaneetta piirtyy taivaalle

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota