Shutterstock
Jorden - omkreds

Kuinka pitkä maailmanympärimatka on?

Paljonko kilometrejä kertyisi matkamittariin, jos ajaisi suoraviivaisesti maapallon ympäri?

Kuinka pitkä matka on maapallon ympäri?

Maan ympärysmitta riippuu mittauspaikasta. Pohjois- ja etelänapojen kautta, siis pituuspiirejä pitkin, mitattuna virallinen ympärysmitta on 40 007 863 metriä. Kun mittaus tehdään päiväntasaajaa pitkin, tulos on vähän suurempi, nimittäin 40 075 017 metriä.

Maa ei siis ole täysin pyöreä pallo. Se on hieman litistynyt ja pullistuu päiväntasaajan seudulla.

Noin 0,3 prosentin ero johtuu planeetan pyörimisliikkeestä oman akselin ympäri.

Litistyneisyydellä on muun muassa se jännä seuraus, että Mount Everest ei olekaan Maan korkein vuori, kun mittaus tehdään maapallon keskipisteestä. Siinä tapauksessa korkein vuori on Ecuadorin Chimborazo.

Chimborazo sijaitsee melkein päiväntasaajalla eli siellä, missä Maan ympärysmitta ja säde ovat suurimmillaan. Päiväntasaajan pullistuman vuoksi Maan keskipisteestä on 6 384,4 kilometriä Chimborazon huipulle. Yli 3 000 kilometrin päässä päiväntasaajalta sijaitsevan Mount Everestin laelta on Maan keskipisteeseen 6 382,3 kilometriä.

Maan ympärysmitta on tiedetty kauan

Maan ympärysmitta määritettiin melko tarkasti jo kolmannella vuosisadalla ennen ajanlaskun alkua.

Antiikin kreikkalainen tähtitieteilijä ja matemaatikko Eratosthenes perusti laskelmansa Auringon sijaintiin Aleksandriassa ja Syenessä, nykyisessä Assuanissa, ja päätyi siihen, että maapallon ympärysmitta on 252 000 stadionia.

Stadion vastasi 157,5 metrin pituutta, joten Eratostheneen tulos oli 39 690 000 metriä.

Nykyään voidaan muun muassa satelliittien laserkorkeusmittarien ansiosta mallintaa Maata senttimetrin tarkkuudella. Sitä hyödynnetään kansainvälisessä WGS-koordinaattijärjestelmässä.