Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mihin päätyisit, jos kaivaisit tunnelin maapallon läpi? Katso vastaus interaktiivisesta kartasta.

© Thomas Arnoldi
Maailmankaikkeus - Maa

Kartalla voit kaivaa tunnelin toiselle puolelle maapalloa

Yrititkö lapsena kaivaa tunnelia Kiinaan? Interaktiivinen kartta kertoo, minne tunnelisi päätyisi.

Oletko miettinyt, mihin päätyisit, jos voisit kaivaa tunnelin maapallon läpi? Interaktiivisen kartan avulla saat vastauksen, olitpa sitten missä päin maailmaa tahansa.

Jos esimerkiksi aloitat tunnelin keskellä Kööpenhaminaa, Osloa tai Tukhomaa, päädyt Tyyneenmereen Uuden-Seelannin edustalle.

Melkein kaikkialta Euroopasta aloitettu tunneli viesi toisella puolella maapalloa suoraan mereen. Vain Espanjasta kaivu-urakkansa aloittavat voivat päästä Uuteen-Seelantiin.

Argentiinasta tunnelin kautta Kiinaan

Kartasta selviää, että esimerkiksi venäläinen Ulan Uden kaupunki on täsmälleen toisella puolella maapalloa kuin Puerto Natales Chilessä. Argentiinalaisesta Rafaelan kaupungista taas voisi kaivaa itsensä Kiinaan.

Jos jostain syystä haluaisit ryhtyä mittavaan kaivuhankkeeseen, sinun pitää varautua siihen, että matkalla on tappavia esteitä.

Ensin sinun pitää porautua Maan noin 75 kilometriä paksun kuoren läpi. Seuraavaksi on vuorossa vaippa, joka on 2 900 kilometriä paksu kerros. Siellä lämpötila on paikoin jopa 4 000 astetta.

© NASA/JPL-Université Paris Diderot - Institut de Physique du Globe de Paris

Ydin musertaisi kaivajan

Vaipan jälkeen tulee vielä sulasta raudasta koostuva ulompi ydin, joka on yhtä lämmin kuin Auringon pinta.

Olot käyvät vielä tukalammiksi, kun pääset sisimpään ytimeen. Siellä paine on 3,6 miljoonaa kertaa niin suuri kuin maan pinnalla ja lämpötila on huimat 6 000 astetta.

Maahan tähän asti pystysuoraan kairatun syvimmän reiän työt aloitettiin vuonna 1970. Vuonna 1983 tutkijat ylsivät Kuolan niemimaalla ennätykselliseen 12 262 metrin syvyyteen.

Lue myös:

Maa

Maan rata heittää: vuosi 2020 saa yhden lisäpäivän

5 minuuttia
Kuu

30. kesäkuuta: Tutki Kuun sinisiä laavatasankoja

8 minuuttia
Maa

Mitä tapahtuisi, jos maapallo ei pyörisi?

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota