Kaaos magneettikentässä uhkaa elämää

Tutkijoiden laskelmien mukaan maapallolla on pian edessä niin sanottu napojen vaihdos, jonka aikana Maan magneettikenttä voi heikentyä, millä voi olla monenlaisia seurauksia elektroniikalle, viestinnälle ja ihmiselle.

Napojen vaihtuminen

Maan magneettikenttä, joka suojaa meitä kosmiselta säteilyltä, on vaarassa hävitä. Jos se katoaa, ilmakehään pääsee tunkeutumaan erittäin runsasenergiaisia ja tappavia hiukkasia.

© Claus Lunau

Epävakaus Maan nestemäisessä ytimessä merkitsee sitä, että maapallon magneettinen pohjois- ja etelänapa ovat vaihtamassa paikkaansa.

Napojen vaihdos johtaa 500 vuoden pituiseen jaksoon, jolloin Maa on ilman kunnollista magneettikenttää ja siksi suojaton avaruudesta tulevaa säteilyä vastaan. Sillä voi olla vakavia sairauksia sekä meillä itsellemme että elektronisille laitteille.

Älypuhelin kärähtää

Kosminen säteily tuhoaa herkät elektroniset laitteet, kuten älypuhelimet, liikakuormituksella. Heikentynyt magneettikenttä voi pakottaa luopumaan nykyisistä tekniikoista ja kehittämään yksinkertaisia ja kestävämpiä laitteita eli samantyyppisiä kuin satelliiteissa käytetään.

Saat syövän

Runsasenergiaisten hiukkasten pommitus vaurioittaa elimistön soluja tai dna:ta, mikä voi johtaa syöpään.

Terveysongelmat ovat samantyyppisiä kuin esimerkiksi kolme vuotta Marsiin matkaavilla astronauteilla. Asiantuntija-arvioiden mukaan syöpäriski kohoaa tällöin 4–5 prosenttia. ### On tultava toimeen ilman sähköä Jo nykyisinkin auringonpurkauksissa voi sinkoutua Maata kohti hiukkasia, jotka rikkovat sähköverkkoja. Heikentyneen magneettikentän aikana muuntajat ja korkeajännitejohdot rikkoutuvat todennäköisesti usein. ### Avaruuden hiukkaset sekoittavat aistit Kun kosmisen säteilyn hiukkaset osuvat aivojen hermoratoihin, syntyy sähköärsykkeitä, jotka luovat vääriä näkö- ja haju­aistimuksia. Ilmiön havaitsivat astronautit 1960- ja 1970-luvun avaruuslennoilla. Kun magneettikenttä heikkenee, aisteihin ei välttämättä ole luottamista. Väärät aistimukset voivat olla häiritseviä tai jopa hengenvaarallisia.