Jää peittää Antarktiksen rajun menneisyyden

Antarktiksessa on jälkiä valtavista meteori-iskuista ja mahtavista geologisista voimista. Syvällä jään alla eliöt ovat saaneet kehittyä rauhassa miljoonien vuosien ajan.

Antarktis

Tutkijat ovat paljastaneet Antarktiksen ikivanhoja salaisuuksia.

© Commander John Bortniak, NOAA Corps.

Tuhoisa meteoriitti osui Antarktikseen

Meteoriitti

Jättimäinen meteoriitti murjoi Antarktista.

© Shutterstock

Painovoiman vaihtelu Antarktiksessa paljasti vähintään 100 miljoonaa vuotta vanhan meteoriittikraatterin, jonka halkaisija on 480 kilometriä. Se on siis 2,5 kertaa niin iso kuin dinosaurusten tuhon aiheuttaneen meteoriitin törmäyskraatteri.

Kuumia kuplia pinnan alla

Magmaa

Antarktiksen pinnan alla on hehkuvia magmakuplia.

© CARSTEN PETER/NATIONAL GEOGRAPHIC CREATIVE

Vuonna 2017 tutkijat löysivät Länsi-Antarktik­sen alta todisteita siitä, että Maan sisästä nousee valtavia kuuman kiviaineksen kuplia. Vastaavia on havaittu muun muassa Havaijilla, missä on runsaasti vulkaanista toimintaa.

Jäänalainen järvi on täynnä elämää

Meri

Jään alla sijaitsessa järvessä voi elää tieteelle tuntemattomia lajeja.

© Shutterstock

Jään alla on ainakin 400 järveä. Niistä 5 400 kuutiokilometriä vettä sisältävä Vostok on suurin. Tutkijat uskovat, että järven ainutlaatuinen ekosysteemi on ollut muusta maailmasta eristyksissä noin 25 miljoonaa vuotta.

Jää suojaa ikivanhoja vuoria

Vuoristo

Alppien korkuinen vuoristo sijaitsee kolme kilometriä paksun jääkerroksen alla.

© Shutterstock

Itä-Antarktiksen Gamburtsevin vuoristo on noin Alppien korkuinen mutta ehkä jopa satoja miljoonia vuosia vanhempi. Tuuli ja sää ovat kuluttaneet Alppeja, mutta Gamburtsevin huiput ovat olleet jopa kolme kilometriä paksun jään suojassa.

Valtava rotko halkoo mannerta

Rotko

Antarktista halkova rotko on kolme kertaa niin pitkä kuin Grand Canyon.

© Shutterstock

Vuonna 2015 brittitutkijat havaitsivat satelliittien keräämistä tiedoista maailman ehkä pisimmän rotkon. Paikoin kilometrin syvyinen rotko on lähes 1 100 kilometriä pitkä eli kolme kertaa niin pitkä kuin USA:ssa sijaitseva Grand Canyon.