Painovoiman vaihtelu Antarktiksessa paljasti vähintään 100 miljoonaa vuotta vanhan meteoriittikraatterin, jonka halkaisija on 480 kilometriä. Se on siis 2,5 kertaa niin iso kuin dinosaurusten tuhon aiheuttaneen meteoriitin törmäyskraatteri.
Kuumia kuplia pinnan alla
Vuonna 2017 tutkijat löysivät Länsi-Antarktiksen alta todisteita siitä, että Maan sisästä nousee valtavia kuuman kiviaineksen kuplia. Vastaavia on havaittu muun muassa Havaijilla, missä on runsaasti vulkaanista toimintaa.
Jäänalainen järvi on täynnä elämää
Jään alla on ainakin 400 järveä. Niistä 5 400 kuutiokilometriä vettä sisältävä Vostok on suurin. Tutkijat uskovat, että järven ainutlaatuinen ekosysteemi on ollut muusta maailmasta eristyksissä noin 25 miljoonaa vuotta.
Jää suojaa ikivanhoja vuoria
Itä-Antarktiksen Gamburtsevin vuoristo on noin Alppien korkuinen mutta ehkä jopa satoja miljoonia vuosia vanhempi. Tuuli ja sää ovat kuluttaneet Alppeja, mutta Gamburtsevin huiput ovat olleet jopa kolme kilometriä paksun jään suojassa.
Valtava rotko halkoo mannerta
Vuonna 2015 brittitutkijat havaitsivat satelliittien keräämistä tiedoista maailman ehkä pisimmän rotkon. Paikoin kilometrin syvyinen rotko on lähes 1 100 kilometriä pitkä eli kolme kertaa niin pitkä kuin USA:ssa sijaitseva Grand Canyon.