Heijastava avaruuspöly saa taivaan hehkumaan

Aurinkoa ympäröivä valtava pölymäärä saa eläinratavalon loistamaan auringonlaskun jälkeen.

Eläinratavalo näkyy keilamaisena pylväänä, joka nousee horisontista.

© JESPER GRØNNE, HVADIHIMLEN.DK

Eläinrata- eli zodiakaalivalo saattaa vaikuttaa auringonlaskulta, mutta tämä mahtava ilmiö syntyy vasta pari tuntia auringonlaskun jälkeen – noin kello 22 – iltahämärän vaihduttua jo pimeydeksi.

Tällöin läntisestä horisontista kohoaa keilamainen valopylväs. Valo on peräisin Aurinkoa ympäröivästä, muun muassa komeettojen pölyä sisältävästä kiekosta.

Nämä ovat parhaat tarkkailuolosuhteet

Ilmiötä voi tarkkailla maaliskuun loppupuolella.

Eläinratavalo on helpoimmin nähtävissä keväällä, koska silloin Aurinkokunnan ratataso – suuri kiekko, jossa planeetat ja niiden radat sijaitsevat – on horisontissa suhteellisen pystysuorassa.

Eläinratavalon voi nähdä myös syksyllä, silloin se löytyy idän suunnalta.

FAKTA: Pölyrengas ulottuu Jupiteriin

Auringon ympärillä on jättiläismäinen pölykiekko, jonka läpimitta on ainakin 1,5 miljardia kilometriä. Saturnus ja muut kaasuplaneetat eivät siten ole ainoita, joilla on seuranaan pienistä hiukkasista koostuva suuri rengas.

Aurinkoa ympäröivää rengasta kutsutaan planeettainväliseksi pölykiekoksi. Maa sijaitsee keskellä tätä kiekkoa, joka ulottuu aina Jupiterin kiertoradalle asti. Pölykiekon sisällä kieppuu pikkuruisia, läpimitaltaan 0,1–100 mikrometrin hiukkasia.

Pölyssä on muun muassa rippeitä alkuperäisestä kaasupilvestä, joka 4,567 miljardia vuotta sitten muodosti Aurinkokunnan, mutta siihen on jäänyt myös hiukkasia tuoreemmista tapahtumista, kuten komeettojen ja asteroidien yhteentörmäyksistä.