Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Solar system, illustration
Maailmankaikkeus - Maa

Entäs jos Maalla olisi toiset naapurit?

Onko maapallon ja elämän syntyyn vaikuttanut se, mitä muita planeettoja Aurinkokunnassa on?

Äkkiseltään ei ehkä tulisi mieleen, että muilla planeetoilla on vaikutusta maapalloon, sillä elämän synty ja säilyminen ovat ensisijaisesti riippuvaisia Auringosta. Aurinkokuntamme rakenne on kuitenkin sellainen, että muiden planeettojen sijainti on vaikuttanut ratkaisevasti Maan kehitykseen.

Avainasemassa on Jupiter. Maan onneksi se ei ole päätynyt nykysijojaan lähemmäksi Aurinkoa. Monissa muissa tunnetuissa aurinkokunnissa Jupiterin kaltaiset jättiläisplaneetat ovat vaeltaneet hyvin lähelle keskustähteään. Jos Jupiter olisi käyttäytynyt samalla tavalla, maapallo olisi joko ajautunut kaasujättiläisen syliin tai sinkoutunut kauas Aurinkokunnan laidoille.

Kun Aurinkokunnan kehitystä on tutkittu tietokonesimulaatioilla, on ilmennyt, että Saturnus, Uranus ja Neptunus olivat alun perin paljon lähempänä Aurinkoa. Ne ajautuivat nykyradoilleen satoja miljoonia vuosia kestäneen kaoottisen kauden aikana, jolloin mahdollisesti yksi suuri planeetta ajautui pois Aurinkokunnasta.

Jos sekasorto olisi jatkunut vähän pidempään, planeetat voisivat olla aivan eri järjestyksessä. Maa voisi nyt olla sulautunut toiseen taivaankappaleeseen, päätynyt kylmäksi ja kuivaksi kivipalloksi tai saanut niin paljon vettä, että se olisi kokonaan veden peitossa.

Jupiter suojaa maapalloa

Maata on sen historian aikana ravistellut kosminen pommitus poikineen. Ne ovat tehneet ajoittain pahaa jälkeä, mutta niistä on ollut myös iloa. Kaikki vesi, joka Maan päällä on ja jota ilman elämä ei olisi voinut syntyä, on tullut avaruudesta meteoriittien, asteroidien ja komeettojen mukana.

Toisaalta Jupiterin voimakas painovoimakenttä on vetänyt puoleensa suurimman osan niistä kappaleista, joiden törmäys olisi tuhonnut elämän Maan päältä.

Lue lisää Aurinkokunnasta.

Lue myös:

Jupiter_aurinkokuntateema
Aurinkokunta

Jupiter: Aurinkokunnan suurin

3 minuuttia
Aurinkokunta

Aurinkokunta kylpee vedessä

12 minuuttia
solar system_solar system theme
Aurinkokunta

Aurinkokunta: Painovoimalla on kaikki valta

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota