Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

World map No rotation
Maailmankaikkeus - Maa

Entäpä jos vuorokausi pitenisi?

Kuten tunnettua, Maa pyörii akselinsa ympäri tiettyä vauhtia. Mitä tapahtuisi, jos pyörimisnopeus hidastuisi?

Maan pyörähdysaika akselinsa ympäri on 24 tuntia eli yksi vuorokausi. Pyörimisen selvällä hidastumisella olisi monenlaisia seurauksia. Se vaikuttaisi niin ilmastoon, valtameriin kuin säähänkin hyvin epämiellyttävällä tavalla.

Vuorokauden piteneminen johtaisi päivä- ja yölämpötilojen välisen eron kasvuun. Sitä, milloin muutos tekisi maapallosta ihmiselle sopimattoman planeetan, on vaikea sanoa täsmällisesti. Noin viikon pituinen vuorokausi merkitsisi varmasti erittäin korkeita päivä- ja hyvin matalia yölämpötiloja. Ainakin trooppinen vyöhyke muuttuisi asuinkelvottomaksi.

Pyörähdysajan pitenemisellä olisi muitakin vakavia vaikutuksia. Magneettikenttä heikkenisi, ja ilmakehän sääjärjestelmät sekä merivirrat muuttuisivat radikaalisti. Kun maapallon lämpötilaeroja tasaavat virtaukset menisivät uuteen uskoon, elinolosuhteet eri maanosissa mullistuisivat. Lisäksi syntyisi uutta mannerta.

Maailmankartta uusiksi

Jos maapallo lakkaisi kokonaan pyörimästä, merivesi pakkautuisi navoille ja kuiva maa keskittyisi päiväntasaajan seudulle.

  1. Merivesi työntyisi kohti napoja suuremman painovoimavaikutuksen takia. Seurauksena olisi laajoja tulvia.

  2. Napamerten syvetessä päiväntasaajan ympäristössä paljastuisi uusia maa-alueita, koska vesi vähenisi.

  3. Uudet maa-alueet yhdistyisivät pitkäksi vyöksi, joka erottaisi pohjoisen ja eteläisen valtameren toisistaan.

Kiivaasti pyörivä Maa olisi levoton planeetta

Jos maapallon pyörimisnopeus kasvaisi, päivät lyhenisivät ja viilentyisivät. Ilmasto muuttuisi hyvin myrskyisäksi. Vaikka ilmakehän ja maanpinnan välinen kitka jarruttaisi hieman virtauksia, esiintyisi jatkuvia myrskytuulia, joiden nopeus olisi yli 135 metriä sekunnissa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota