Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

nordlys

Auringon hiukkaset sytyttävät revontulet

Auringosta irtoaa jatkuvasti sähköisesti varautuneita hiukkasia, joiden törmäykset planeetan kaasukehän molekyyleihin tuottavat näyttävän valoilmiön.

Shutterstock

Tähti sylkee Aurinkokuntaan sähköisesti varautuneita hiukkasia

AURINKO: Auringosta avaruuteen suuntautuvan aurinkotuulen ohut kaasu koostuu sähköisesti varautuneista hiukkasista. Kun Aurinko toimii erityisen aktiivisesti, plasmamuotoista kaasua voi sinkoutua avaruuteen koronan massapurkauksina eli isoina kuplina tai roihuina. Plasman vety-ytimet, elektronit ja muut hiukkaset liikkuvat ääntä suuremmalla nopeudella.

NASA

Runsasenergiaiset hiukkaset pommittavat ilmakehää

MAA: Maan magneettikenttä ohjaa Auringon hiukkaset navoille, missä ne törmäävät ilmakehän molekyyleihin ja virittävät ne. Kun viritys purkautuu, vapautuu valoa. Jos Auringon hiukkasvirta kasvaa, revontulet voimistuvat ja ulottuvat kauemmaksi navoilta.

Vulkaanisesti aktiivinen kuu voimistaa revontulia

JUPITER: Jupiterin revontuliin vaikuttaa sen Io-kuun tuliperäinen toiminta. Purkauksista peräisin olevat hiukkaset jäävät Jupiterin magneettikentän vangeiksi ja reagoivat kaasukehän molekyylien kanssa. Jupiterin revontulet ovat Aurinkokunnan voimakkaimmat.

Revontulet leviävät koko planeetalle

MARS: Marsin revontulet eivät rajoitu napaseudulle. Naapurimme magneettikenttä on liian heikko ohjailemaan aurinkotuulen kulkua, ja hiukkaset pommittavat koko kaasukehää. Siksi revontulia voi näkyä kaikkialla Marsissa.

Kallistus kellauttaa valopilkut eri paikkaan

URANUS: Aurinkokunnan kolmanneksi kookkaimmalla planeetalla revontulia esiintyy kaukana navoista, sillä Uranuksen magneettikenttä on kallistunut 59 astetta planeetan kiertoakselin suhteen. Kallistus johtunee törmäyksestä toiseen planeettaan.

Magneettikenttä luo revontulitäpliä

SATURNUS: Avaruusluotain Cassini kuvasi revontulia Saturnuksen pohjoisnavalle ominaisen kuusikulmaisen pilven yllä. Kuvista havaittiin, että revontulitäpliä ilmaantui myös pilvimuodostelman keskelle lähelle napaa. Ilmiö voi johtua planeetan kuiden liikkeistä magneettikentässä.

NASA/JPL/University of Arizona/ STScI/ESA/NASA

Hehku navoilla kestää päiviä.

SATURNUS: Saturnurnuksen magneettikenttä johtaa aurinkotuulen navoille, minne revontulet muodostavat renkaan. Kun Aurinko on aktiivinen, revontulet loimottavat taivaalla päiviä eli paljon pitempään kuin Maassa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota