Shutterstock
nordlys

Auringon hiukkaset sytyttävät revontulet

Auringosta irtoaa jatkuvasti sähköisesti varautuneita hiukkasia, joiden törmäykset planeetan kaasukehän molekyyleihin tuottavat näyttävän valoilmiön.

Tähti sylkee Aurinkokuntaan sähköisesti varautuneita hiukkasia

AURINKO: Auringosta avaruuteen suuntautuvan aurinkotuulen ohut kaasu koostuu sähköisesti varautuneista hiukkasista. Kun Aurinko toimii erityisen aktiivisesti, plasmamuotoista kaasua voi sinkoutua avaruuteen koronan massapurkauksina eli isoina kuplina tai roihuina. Plasman vety-ytimet, elektronit ja muut hiukkaset liikkuvat ääntä suuremmalla nopeudella.

NASA

Runsasenergiaiset hiukkaset pommittavat ilmakehää

MAA: Maan magneettikenttä ohjaa Auringon hiukkaset navoille, missä ne törmäävät ilmakehän molekyyleihin ja virittävät ne. Kun viritys purkautuu, vapautuu valoa. Jos Auringon hiukkasvirta kasvaa, revontulet voimistuvat ja ulottuvat kauemmaksi navoilta.

Vulkaanisesti aktiivinen kuu voimistaa revontulia

JUPITER: Jupiterin revontuliin vaikuttaa sen Io-kuun tuliperäinen toiminta. Purkauksista peräisin olevat hiukkaset jäävät Jupiterin magneettikentän vangeiksi ja reagoivat kaasukehän molekyylien kanssa. Jupiterin revontulet ovat Aurinkokunnan voimakkaimmat.

Revontulet leviävät koko planeetalle

MARS: Marsin revontulet eivät rajoitu napaseudulle. Naapurimme magneettikenttä on liian heikko ohjailemaan aurinkotuulen kulkua, ja hiukkaset pommittavat koko kaasukehää. Siksi revontulia voi näkyä kaikkialla Marsissa.

Kallistus kellauttaa valopilkut eri paikkaan

URANUS: Aurinkokunnan kolmanneksi kookkaimmalla planeetalla revontulia esiintyy kaukana navoista, sillä Uranuksen magneettikenttä on kallistunut 59 astetta planeetan kiertoakselin suhteen. Kallistus johtunee törmäyksestä toiseen planeettaan.

Magneettikenttä luo revontulitäpliä

SATURNUS: Avaruusluotain Cassini kuvasi revontulia Saturnuksen pohjoisnavalle ominaisen kuusikulmaisen pilven yllä. Kuvista havaittiin, että revontulitäpliä ilmaantui myös pilvimuodostelman keskelle lähelle napaa. Ilmiö voi johtua planeetan kuiden liikkeistä magneettikentässä.

NASA/JPL/University of Arizona/ STScI/ESA/NASA

Hehku navoilla kestää päiviä.

SATURNUS: Saturnurnuksen magneettikenttä johtaa aurinkotuulen navoille, minne revontulet muodostavat renkaan. Kun Aurinko on aktiivinen, revontulet loimottavat taivaalla päiviä eli paljon pitempään kuin Maassa.