Shutterstock

5 kouriintuntuvaa todistetta Maan pyöreydestä

Maa on litteä. Näin väittää pieni sinnikäs joukko ihmisiä, vaikka tieteessä on yli 2 000 vuoden ajan kerätty todisteita päinvastaisesta. Tästä voit lukea viisi kiistatonta todistetta sen puolesta, että Maa on pyöreä.

Vaikka tutkijat ovat yli 2 000 vuotta keränneet todisteita siitä, että kotiplaneettamme on pyöreä, pieni joukko ihmisiä inttää sinnikkäästi, että Maa on litteä.

Maan pyöreys voidaan kuitenkin todistaa aivan järjen avulla. Tässä on siitä viisi kouriintuntuvaa todistetta.

1. TODISTE: Maan varjo Kuussa on pyöreä

Yli 2 000 vuotta sitten kreikkalainen filosofi Aristoteles keksi yhden konkreettisimmista todisteista sen puolesta, että maapallo on todellakin pallo.

Hän huomasi, että Maa heittää Kuuhun pyöreän varjon kuunpimennyksen aikana, kun Maa on suoraan Auringon ja Kuun välissä. Varjo paljastaa siis Maan todellisen muodon.

Jos Maa olisi litteä, Kuuhussa näkyisi kapea viivamainen varjo.

2. TODISTE: Näet pidemmälle, kun nouset korkealle

Oletko koskaan pohtinut sitä, miksi näköalapaikat on aina sijoitettu mahdollisimman korkealle? Siis jopa laivassa, missä puut ja rakennukset eivät haittaa näkymää?

Selitys piilee Maan pyöreässä muodossa.

Näet pidemmälle, kun nouset korkealle, sillä silloin pääset kurkistamaan kauemmaksi Maan kaareutuvalla pinnalla.

© Moriel Schottlender

3. TODISTE: Meillä on aikavyöhykkeet

© Shutterstock

Kun kello on 12 talvella Suomessa ja Aurinko näkyy korkeimmillaan taivaalla, kello on 5 aamulla New Yorkissa, eikä Aurinko ole vielä noussut siellä.

Sydneyssä Australiassa kello on 11 illalla, ja Aurinko on jo laskenut aikaa sitten.

Meillä on käytössä aikavyöhykkeet, koska Aurinko valaisee aina vain toista puolta Maasta kerrallaan. Jos valaiset palloa taskulampulla, valokeila osuu vain toiseen puoleen palloa, kun toinen puoli jää varjoon.

Litteän maan teorian kannattajat uskovat, että Aurinko sijaitsee maankiekon yläpuolella ja valaisee vain yhtä rajattua aluetta kerralla. Jos näin olisi, kaikki maankiekon päällä kuitenkin näkisivät taivaalta tulevan valokeilan, vaikka eivät seisoisikaan suoraan sen alla.

Aikavyöhykkeethavainnollistavat omalla tavallaan sitä, että Maa on pyöreä ja että se pyörii akselinsa ympäri.

4. TODISTE: Näet laivojen putkahtavan horisonttiin

Jos olet kokeillut tuijottaa aavan meren rannalla horisonttiin, olet varmasti huomannut, että laivat eivät piirry hitaasti näkyviin horisontista.

Ne tekisivät niin, jos Maa olisi litteä.

Sen sijaan näyttää siltä kuin laivat kohoaisivat merestä. Näky todistaa sen, että edessäsi on osa kaarevaa maanpintaa eikä litteää kuin lautanen.

5. TODISTE: Avaruudesta otetuissa kuvissa näkyy pyöreä Maa

© NASA

Avaruudesta satelliiteista, luotaimista ja avaruusaluksista on yli puolen vuosisadan ajan näpsitty kuvia Maasta.

Ne kaikki osoittavat, että Maan pinta on kaareva. Ne, jotka on otettu kyllin kaukaa ja joissa näkyy koko ihmisen kotiplaneetta, todistavat Maan pyöreäksi.

Voit itse tutustua astronauttien ottamiin valokuviin täällä.