30. kesäkuuta

30. kesäkuuta vuorokausi on sekunnin pidempi

Maan pyörimisliike ei aivan osu yksiin ajanlaskun kanssa. Virheen korjaamiseksi ensi viikolla kesäkuun 30. päivä saa yhden lisäsekunnin.

torstai 25. kesäkuuta 2015 teksti Babak Arvanaghi

Tuntuvatko päiväsi hieman liian lyhyiltä? Silloin kannattaa odottaa kesäkuun 30:ttä. Tuolloin vuorokaudessa on 86?401 sekuntia normaalin 86?400 sekunnin sijaan.

Maan kierros itsensä ympäri kestää 24 tuntia. Maan kierrokseen akselinsa ympäri ei kuitenkaan kulu aivan tasan 24:ää tuntia. Joskus kierros on nopeampi, joskus hieman hitaampi. Tämä epätarkkuus korjataan lisäämällä johonkin vuorokauteen silloin tällöin ylimääräinen sekunti.

Ellei tätä karkaussekunniksi kutsuttua sekuntia lisättäisi, mitattu aika ja luonnollinen vuorokausi ajautuisivat epätahtiin, mikä taas johtaisi pitkän ajan kuluessa sekasotkuun päivämäärissä.

Atomikello mittaa aikaa

Aikaa alettiin mitata atomikelloilla vuonna 1950. Ne ovat kuitenkin liian tarkkoja: kun Maan pyörimisliike hidastuu, mutta kello käy tarkasti, kello näyttääkin hieman enemmän kuin sen pitäisi. Siksi näitä lisäsekunteja tarvitaan.

Kun lisäsekunteja alettiin käyttää vuonna 1972, koordinoitu yleisaika oli kymmenen sekuntia kansainvälistä atomiaikaa jäljessä. Sekuntien lisäämisestä päättää Pariisissa toimiva Earth Rotation and Reference System Service.

GPS ja pörssi häiriintyvät

Sekunti ei vaikuta kovin paljolta, mutta jos korjausta ei suoritettaisi, esimerkiksi GPS-laitteet eivät toimisi enää yhtä tarkasti. GPS-laite laskee sijaintinsa suhteessa Maata kiertävään satelliittiin. Laskutoimituksia varten tarkan ajan tietäminen on erittäin tärkeää.

Yhden sekunnin ero voi näkyä myös verkkopalveluissa ja maailman pörsseissä. Pörssikauppaa käydään nykyisin niin nopeasti, että yhteen kauppaan kuluu alle sekunti. Ongelmia saattaa syntyä, kun äkkiä aikaa onkin sekunti enemmän. Siksi monet pörssit onkin suljettu sekunnin lisäämisen ajaksi.

Lisäsekunti lisätään koordinoituun yleisaikaan tiistaina keskiyöllä eli Suomen aikaa kello 03.00.

Aika on ratkaiseva tekijä myös Einsteinin suhteellisuusteoriassa. Lue lisää tästä:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: