Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Maa

Maa

Maa – sininen planeettamme

Maapallon synty, koostumus ja koko ovat aina herättäneet mielenkiintoa. On etsitty vastauksia siihen, miten vanha Maa on, miten pitkä on matka Maan ympäri, miten Maa on syntynyt ja kuinka paljon ihmisiä maapallolla asuu. Etenkin yksi kysymys on painanut mieliä: Onko Maa universumin ainoa paikka, jossa on elämää? Lähde Tieteen Kuvalehden kanssa matkalle maailman ympäri, niin opit lisää ainutlaatuisesta ja kiehtovasta planeetastamme.

Maan ympäri
© Shutterstock

Planeetta Maa

Tieteen Kuvalehdessä Maa on yksi keskeisistä aihealueista. Perehdymme kaikkeen Maan synnystä siihen liittyviin arvoituksiin ja uskomuksiin. Seuraamme aina Maata koskevia uusimpia tutkimuksia ja sitä, miltä Maan tila kulloinkin näyttää.

Maa - faktat

  • Maa on tutkimusten mukaan noin 4,5 miljardin vuoden ikäinen.
  • Maan säde on 6 371 km, joten Maan ympärysmitta on noin 40 000 km.
  • Maan etäisyys Auringosta on 150 miljoonaa kilometriä.
  • Maalla on yksi kuu.
Faktoja Maasta

Elämää Maassa

Maa sijaitsee Aurinkokunnan elinkelpoisella vyöhykkeellä, joten kotiplaneetallamme on hyvät mahdollisuudet elämälle. Maan sijainti Aurinkoon nähden on juuri sopiva siihen, että Maan pinnalla voi esiintyä nestemäistä vettä. Maan väestö kasvaa joka vuosi, ja tällä hetkellä maapallolla elää noin 7,6 miljardia ihmistä. Milloin Maahan kehittyi elämää? Entä kuka oli ensimmäinen ihminen Maan päällä? Näihin kysymyksiin tutkijat ovat paneutuneet jo vuosia. Kaikkien nykyisten elollisten eliöiden viimeinen yhteinen kantamuoto eli noin 3,5 miljardia vuotta sitten. Organismilla nimeltään LUCA oli kaikkea, mitä nykyään pidetään elämän merkkinä, muun muassa sen solut jakautuivat ja sen perimä perustui dna:han. Vanhimmat hyväksytyt elämän jäljet on löydetty Grönlannista ja ne ovat noin 3,8 miljardia vuotta vanhoja. On kuitenkin paljon viitteitä siitä, että elämä oli mahdollista jo hyvin pian Maan synnyn jälkeen.

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota