Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Burning sun with outburst
Maailmankaikkeus - Aurinkokunta

Merkurius kiertää nopeimmin

Liikkuvatko Aurinkokunnan planeetat kiertoradoillaan yhtä nopeasti?

Periaatteessa planeetan ratanopeus eli kiertoaika Auringon ympäri riippuu sen etäisyydestä Auringosta ja massasta. Tosin planeettojen massat ovat Aurinkoon verrattuna niin pieniä, että niillä ei ole käytännössä vaikutusta.

Planeetan nopeus on sitä suurempi, mitä lähempänä Aurinkoa se on, eli nopeimmin kulkee Merkuriusja hitaimmin Neptunus. Ratanopeus voidaan johtaa saksalaisen Johannes Keplerin 1600-luvulla laskemista laeista, joita hänen aikalaisensa Isaac Newton tarkensi painovoimalaillaan.

Jos planeetan rata olisi ympyrä, ratanopeuden neliö olisi yhtä kuin painovoimavakio kertaa Auringon massa jaettuna Auringon ja planeetan etäisyydellä.

Koska planeettojen radat ovat soikeita, ratanopeus vaihtelee sen mukaan, miten kaukana planeetta on Auringosta. Esimerkiksi Maan vauhti vaihtelee noin kolme prosenttia.

Planeetan kiertoajan määrää etäisyys tähdestä

Tähteä kiertävän planeetan ratanopeus riippuu siitä, miten kaukana se on tähdestä. Mitä suurempi välimatka on, sitä hitaammin planeetta liikkuu kiertoradallaan.

Lue lisää Aurinkokunnan planeetoista.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota