Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Täydellinen pimennys muuttaa Kuun verenpunaiseksi

OPAS VERIKUUN TARKKAILUUN: Maa peittää varjollaan Kuun varhain aamulla 21. tammikuuta ja muuttaa normaalisti hopeankeltaisena hohtavan Maan seuralaisen verenpunaiseksi palloksi. Lue tästä, miten parhaiten pääset ihailemaan erikoista näkyä.

Shutterstock

VERIKUU

Täydellinen kuunpimennys syntyy silloin, kun Aurinko, Maa ja Kuu ovat kaikki samalla suoralla linjalla.

Koska Kuu ei kierrä Maata aivan samassa ratatasossa kuin Maa Aurinkoa, pimennystä ei synny joka kuukausi. Kuunpimennys näkyy kuitenkin useita kertoja vuodessa eri puolilla maapalloa.

Kuunpimennyksen aikana Maa estää auringonvaloa valaisemasta Kuuta. Auringonvalon punaiset ja oranssit aallonpituudet taipuvat kuitenkin Maan ilmakehässä ja osuvat siksi Kuuhun, joka näin kietoutuu punertavaan hohteeseen.

© Shutterstock

Pimennyksen aikana Kuu osuu keskelle Maan varjoa ja näyttää siksi normaalia tummemmalta. Kuusta ei silti tule näkymätön ja musta, vaan se hehkuu punaisena.

Vähän irvokkaasti verikuuksi nimetty ilmiö johtuu siitä, että Maan ilmakehä sirottaa auringonvalon sinisten ja vihreiden aallonpituuksien valoa, mutta punainen valo pääsee läpi ja taituttuaan osuu Kuuhun.

Pimennyksen alussa ja lopussa Kuussa voi näkyä sinertävä reuna, koska osa punaisesta valosta imeytyy yläilmakehässä otsonikerrokseen ja valo alkaa sinertää.

OPAS VERIKUUN TARKKAILUUN

Verikuu näkyy noin 15 astetta läntisen horisontin yläpuolella, lähellä Kravun tähdistöä. Kuun punertava hohde ei näy tässä animaatiossa.

© Stellarium

Toimi näin

  • MILLOIN JA MISSÄ?

    Kello 6.41–7.43 Kuu on Maan varjon pimeimmässä osassa. Etsi paikka, josta on esteetön näkymä läntiseen horisonttiin, sillä koko kuunpimennys tapahtuu melko matalalla.

  • NÄKYVYYS?

    Paljain silmin näet hyvin nousevan täysikuun, joka hitaasti pimenee ja muuttuu punertavaksi. Pienellä kiikarilla voit tarkkailla Kuun lukuisia kraattereita ja maiseman yksityiskohtia.

  • KUVAAMINEN?

    Kameralle tarvitset jalustan. Lähikuva vaatii seurantamoottorilla varustetun kaukoputken, sillä Kuu liikkuu niin nopeasti, ettei siitä saa tarkkaa kuvaa edes parin sekunnin valotusajalla.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota