Punainen täysikuu lipuu Maan varjon läpi

Elokuista kuutamoiltaa ei kannata uhrata television katsomiseen, sillä ihailtavaksesi tarjoutuu luonnon järjestämä näytelmä: Maan varjo peittää osin täysikuun, joka kietoutuu punaiseen hohteeseen.

Kuu jää Maan varjon uloimman osan taakse, kun se nousee horisontin ylle elokuun 7. päivän iltana. Koko Kuu on siksi normaalia tummempi, ja vähän aikaa pieni osa Kuusta on kokonaan pimeyden peitossa.

© JESPER GRØNNE, WWW.HVADIHIMLEN.DK

Kun Kuu nousee taivaanrannasta 7. elokuuta, sitä peittää varjo, jonka Maa heittää avaruuteen. Kuu jää kuitenkin vain Maan varjon ulkoreunan peittoon, joten siihen osuu silti jonkin verran Auringon säteilyä.

Kuulla on epätavallisen punertava hohde, koska Auringon valon sininen osa siroaa Maan ilmakehässä matkallaan kohti Kuuta.

Noustessaan Kuu näyttää erityisen suurelta. Ihmissilmä sijoittaa horisontin kauemmas kuin yllä olevan taivaan. Tästä seuraa näköharha, jonka mukaan Kuu olisi horisontissa isompi kuin korkealla taivaalla.

Toimi näin:

  • Lähde ulos katsomaan, kun Kuu nousee horisontin ylle. Tämä tapahtuu klo 21.21 Helsingissä, klo 21.29 Jyväskylässä ja klo 22.01 Rovaniemellä. Vajaat kaksi tuntia Kuuta peittää Maan uloin varjo.
  • Ota mukaan kiikari tai pieni kaukoputki, niin pääset havainnoimaan kuun pimennystä vielä tarkemmin. Kuun kiekko saattaa vaikuttaa hiukan litistyneeltä ilmakehän väreilyn aiheuttaman optisen harhan vuoksi.
  • Etsi tähystyspaikka, josta on vapaa näkymä horisonttiin kaakon suunnassa. Mäki tai harju, korkea rakennus tai kaakkoon suuntautuva ranta sopivat hyvin.