Maa luo Kuuhun hennon varjon

Täysikuu liukuu Maan varjoon ja pimenee vain juuri ja juuri havaittavasti.

kuunpimennys puolivarjo

Lähes vaivihkaa taivaalla tapahtuu 16. syyskuuta Kuun puolivarjopimennys, joka alkaa kello 19.53.

Tällöin Kuu liukuu Maan varjon uloimman osan, penumbran, läpi.

Kuu loistaa tavallista heikommin

Puolivarjopimennyksen havaitseminen vaatii suurta tarkkavaisuutta.

Kuusta ei tule verenpunainen kuten voi käydä täydellisessä kuunpimennyksessä, eikä Kuun kiekon valoisan ja varjoon jäävän osan välillä ei myöskään ole selkeää eroa. Kuu vain loistaa hieman tavallista himmeämmin.

Näin tapahtuu vain pari kertaa vuodessa

Kuunpimennys voi tapahtua vain täydenkuun aikaan, kun Aurinko ja Kuu ovat eri puolilla Maata ja koko Kuun kiekko näkyy selvästi Maahan.

Maa ei tule Auringon valon eteen ja pimennä Kuuta jokaisen täydenkuun aikaan, koska Kuun ratataso on kallellaan suhteessa Maan ratatasoon.

Aurinko, Maa ja Kuu eivät siten asetu samalle suoralle kovin usein, ja kuunpimennyksiäkin tapahtuu tästä syystä vain muutaman kerran vuodessa.

Anna pimennykselle uusi ulottuvuus

Kuvat kuusta on helppo muuttaa videoksi kameralla, langallisella kaukolaukaisimella ja timelapse-ohjelmalla, kuten Time Lapse Assemblerilla.

Jos kuvaat maisemaa, kuvat muuttuvat vaaleammiksi pimennyksen väistyessä. Ilmiö näkyy selvästi intervalli- eli timelapse-videossa.

Aseta kameran valotusajaksi esimerkiksi 10-20 sekuntia, ISO-arvoksi 1600 ja aukoksi 4-8 ja ota noin 2–4 kuvaa minuutissa vaikkapa kameran langallisella kaukolaukaisimella.