Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

verikuu
Maailmankaikkeus - Kuunpimennys

Kuunpimennys voi auttaa etsimään elämää avaruudesta

Kuunpimennys on upea luonnonilmiö. Tutkijoita se auttaa etsimään avaruudesta mahdollista elämää.

Seuraava kuunpimennys koittaa 28. syyskuuta. Silloin kaikille hereillä olijoille on luvassa upea kokemus, jos vain sää on kirkas. Täydellisen kuunpimennyksen aikana verenpunaiseksi värjäytyvä Kuu on tutkijoille myös tärkeä apuväline.

Kuunpimennys on kenraaliharjoitus

Seuraavan kuunpimennyksen aikana kansainvälinen tutkijaryhmä harjoittelee menetelmää, jolla voidaan löytää elämää muita tähtiä kuin Aurinkoa kiertäviltä eksoplaneetoilta. Tutkijat tarkkailevat Kuusta kuunpimennyksen aikana heijastuvaa Maan valon spektriä, sillä tuolloin kaikki valon aallonpituudet eivät osu Kuuhun.

Kun saadaan selville, miten Maan ilmakehä vaikuttaa valoon, keksitään myös, millaisia muutoksia eksoplaneettojen valosta kannattaa tarkkailla. Spektrografilla saadaan selville, minkä aallonpituuden valoa eksoplaneetan pinnalla tai kaasukehässä on.

Sinisen valon puuttuminen voi olla merkki elämästä

Normaalisti Auringon valkoinen valo matkaa vapaasti avaruudessa ja valaisee Kuun niin, että se loistaa taivaalla keltaisena.

Kuunpimennyksen aikana Auringon valo joutuu kuitenkin kulkemaan Maan ilmakehän läpi. Silloin valon siniset ja vihreät aallonpituudet siroavat ilmakehän happi- ja typpiatomeista ja pölyhiukkasista. Sironnassa atomi absorboi valohiukkasen eli fotonin ja lähettää sen heti eteenpäin, mutta eri suuntaan, joten sininen ja vihreä valo eivät osu Kuuhun.

Tämän tiedon perusteella tähtitieteilijät voivat tutkia eksoplaneettoja. Jos siis valosta puuttuu sininen valo, se viittaa siihen, että eksoplaneetan kaasukehässä on happea, ja jos keltaisen valon sävyt puuttuvat, se on merkki natriumista.

Kuunpimennyksien aikana voidaan tutkia myös Kuun pinnan koostumusta. Kun suora auringonvalo katoaa Kuun pinnalta, nähdään, miten tietyt aineet varastoivat lämpöä paremmin kuin toiset. Infrapunakameroiden avulla voidaan laatia koko Kuun näkyvän puolen pinnasta lämpökartta, josta selviää pinnan koostumus.

Tieteen verenpunainen apuri

Lue lisää suuresta kenraaliharjoituksesta, jonka päämääränä on etsiä elämää avaruudesta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota