Viisi uskomusta kuunpimennyksestä

Kuu on täydellisen kuunpimennyksen aikaan punainen kuin veri. Kummallisen värinen Kuu on historian kuluessa synnyttänyt monenlaisia pelkoja ja johtanut monen ihmisen kuolemaan.

Kolumbus verikuu

1. Inkavaltio: Jaguaari nielaisi Kuun

Inkat uskoivat Kuun punertavan värin johtuvan siitä, että vaarallinen jaguaari oli hyökännyt normaalisti kalpean Kuun kimppuun.

Kuu ei kuitenkaan riittänyt tyydyttämään nälkäistä kissaa, jonka uskottiin seuraavaksi iskevän Maahan ja syövän kaikki ihmiset ja eläimet.

Ajaakseen nälkäisen pedon pois inkat pitivät meteliä. He kohottivat keihäänsä kohti taivasta, huusivat ja löivät koiriaan, jotta ne ulvoisivat mahdollisimman vaarallisen kuuloisesti.

2. Mesopotamia: Kuningas vaihdettiin sijaiseen

Kun kuunpimennys oli tulossa, oppineet kiirehtivät varoittamaan Mesopotamian kuningasta ja naamioivat hänet tavalliseksi kansalaiseksi. Kuninkaalla oli kuunpimennyksen ajan sijainen, sillä pimennystä pidettiin uhkana hallitsijalle.

Sijainen sai tuta Kuun aiheuttaman piinan, ja pimennyksen jälkeen sijaiskuningas sai hallitsijalta palkkioksi tappotuomion.

Kuunpimennnyksen aikana kuningas sai hetkeksi sijaisen.

3. Kiina: Verikuu tiesi vaaraa

Kiinassa Zhou-dynastian aikana 1046–256 eaa. verikuuta pidettiin pahaenteisenä merkkinä korkeammilta voimilta. Kiinalaisten uskomuksen mukaan punertava Kuu enteili nälänhätää tai kulkutauteja.

Toiset uskoivat verisenä hehkuvan Kuun kertovan siitä, että lohikäärme puri Kuuta, joten ihmiset soittivat kelloja ja yrittivät ajaa lohikäärmeen tiehensä.

4. Yhdysvallat: Vaimot pelastivat Kuun

Kalifornian alkuperäiskansan, hupaintiaanien, tarustossa Kuulla oli kaksikymmentä vaimoa ja koko joukko kotieläimiä. Jos Kuu ei hankkinut eläimille riittävästi ruokaa, ne hyökkäsivät isäntänsä kimppuun, jolloin Kuu alkoi vuotaa verta.

Kuun onneksi vaimot kiiruhtivat puolustamaan puolisoaan. Sitten vaimot keräsivät kaiken veren takaisin ja paransivat Kuun haavat.

Hupanainen lapsensa kanssa.

5. Länsi-Afrikka: Kuunpimennys auttaa sopimaan riidat

Länsi-Afrikassa Togossa ja Beninissä elävän batammalibakansan mukaan verenpunainen Kuu on merkki siitä, että Kuu on riidoissa Auringon kanssa.

Kansa toimii taivaankappaleiden riidan välittäjänä ja pyytää niitä tekemään sovinnon. Samalla batammalibat käyttävät tilaisuutta hyväkseen ja sopivat myös omat keskinäiset riitansa.

Tapa on yhä käytössä.