Shutterstock
Kuu hohtaa tummaa taustaa vasten

Voiko teleskoopilla erottaa jalanjälkiä Kuussa?

Vuonna 1969 Apollo 11 -lennon astronautit kävivät Kuussa. Näkyvätkö heidän jalanjälkensä teleskoopeilla?

Maassa olevilla teleskoopeilla ei näe Apollo-lennoilla Kuuhun jääneitä esineitä, sillä ne ovat liian pieniä.

Esineitä ei erota Kuun pinnalta edes Hubble-teleskoopilla. Jotta se olisi mahdollista, esineiden pitäisi olla lähes sata metriä pitkiä, ja suurin esine on vain hieman yli 5 x 4 metriä.

Esineet näkyvät Kuuta kiertävällä Lunar Reconnaissance Orbiter -luotaimella, joka kiertää 24 kilometrin päässä pinnasta, ja vuonna 2012 luotain kuvasikin useita Kuu-lentojen laskeutumiskohtia.

Apollo 11 -lennon laskeutumisalueella erottuu selkeästi useita Kuuhun jätettyjä esineitä, muun muassa mittauslaite, joka lähettää Maahan dataa kuunjäristyksistä, ja joitakin Neil Armstrongin jälkiä, jotka tämä jätti ennakkoon suunnittelemattomalla käynnillään Little West Craterissa noin 50 metrin päässä. Tätä pidemmälle laskeutumistelineestä kukaan astronautti ei ole kävellyt.

Kuuhun jääneitä esineitä

Armstrongin ja Aldrinin ensimmäiset askeleet Kuussa näkyvät tummina jälkinä laskeutumismoduulin (LM), laserpeilin (LRRR) ja seismometrin (PSEP) ympärillä.

© NASA

Apollo 11 jätti varusteita ja jalanjälkiä

Laserpeili

Heijastaa takaisin Maasta lähetettyjä lasersäteitä, mikä auttaa laskemaan etäisyyden Kuuhun.

Laskeutumismoduuli

Laskeutumisaluksen osat, jotka irrotettiin, kun astronautit poistuivat Kuusta.

Seismografi

Laitteisto mittaa kuunjäristyksiä ja lähetti dataa Maahan kolmen viikon ajan.

Jalanjäljet

Neil Armstrong jätti jäljet käytyään 50 metrin päässä sijaitsevassa kraatterissa.

Luotain palasi laskeutumispaikkojen ylle useita kertoja ja otti kuvia samasta kulmasta eri Auringon korkeuksilla, jolloin päästiin seuraamaan esineiden jättämiä varjoja.

Useimmat lipuista, joita Kuuhun on pystytetty, ovat yhä pystyssä.

Tämä oli yllätys tutkijoille, sillä he eivät olleet odottaneet, että liput olisivat säilyneet yli 40 vuotta useiden satojen asteiden lämpötilanvaihteluissa, lähes tyhjiössä ja Auringon voimakkaassa ultraviolettisäteilyssä.

Vain ensimmäinen, Neil Armstrongin pystyttämä lippu on kaatunut. Se kaatoivat moottoreista tulevat virtaukset astronauttien kohotessa Kuun pinnalta.