Uusikuu taivaalla

Uusikuu 2021 – Milloin on uusikuu?

Marraskuun 4. päivänä 2021 Kuu on näkymättömissä Maan ja Auringon välissä, joten silloin Suomessa on uusikuu.

Marraskuun 4. päivänä 2021 Kuu on näkymättömissä Maan ja Auringon välissä, joten silloin Suomessa on uusikuu.

Shutterstock

Mikä on uusikuu?

Kuulla on neljä vaihetta, jotka riippuvat sen sijainnista suhteessa Aurinkoon ja Maahan.

Kuun vaiheet ovat:

 • Uusikuu
 • Kasvava kuu
 • Täysikuu
 • Vähenevä kuu

Suomessa on uusikuu 4. marraskuuta 2021 kello 23.14

Uudenkuun aikaan Kuu on Maan ja Auringon välissä ja Kuun pimeä puoli on kääntynyt Maata kohti.

Kuun valon kirkkaus on tuolloin minimissään, ja kun Kuu tässä vaiheessaan nousee auringonnousun aikaan ja laskee auringonlaskun aikaan, ei sitä yleensä ole mahdollista nähdä Maasta paljain silmin.

Kuunvaiheet

Kuun sijainti suhteessa Aurinkoon ja Maahan ratkaisee, miten näemme Kuun Maasta.

© Lasse Alexander Lund-Andersen

Valokuviin Kuun voi vangita erityisvälineillä, mutta silloin Kuun on oltava Auringosta vähän pohjoiseen tai vähän etelään.

Lisäksi uusikuu näkyy auringonpimennyksen aikaan, jolloin se sijaitsee täsmälleen Maan ja Auringon välissä. Täydellisessä auringonpimennyksessä Kuu peittää täysin Auringon säteilyn.

Päivää tai paria uudenkuun jälkeen on joskus mahdollista havaita taivaalla hyvin ohut sirppi. Sitä kutsutaan joskus uudeksikuuksi, mutta tähtitieteessä sen oikea nimitys on "nuori kuu".

Nuori kuu

Muutamia päiviä uudenkuun jälkeen taivaalta voi erottaa ohuen sirpin. Sitä kutsutaan myös "nuoreksi kuuksi".

© Shutterstock

Milloin on uusikuu?

Kuun neljän vaiheen yksi kierto kestää 29,53059 vuorokautta. Uusikuu esiintyy siten vähintään kerran kuukaudessa.

Seuraava uusikuu on Suomessa 4. marraskuuta 2021.

Kun samaan kuukauteen osuu kaksi uuttakuuta, jälkimmäistä niistä kutsutaan joskus nimellä Dark Moon eli musta kuu. Ilmiö toistuu suunnilleen kerran 2,5 vuodessa. Suomessa se tapahtuu seuraavan kerran 30. huhtikuuta 2022.

Sama ilmiö esiintyy täydenkuun kohdalla. Tuolloin sitä kutsutaan siniseksi kuuksi.

TARJOUS SINULLE: Katso Kuuta aivan läheltä

Kuuhun on matkaa 384 000 kilometriä, mutta tehokkaalla kiikarilla voit tutkia tarkasti sen meteorikraattereita ja vuoristoja.


Saat oman kiikarin ja Tieteen Kuvalehden tilauksen VAIN 19,90 eurolla. Säästät siis 101 euroa. Napsauta tästä, niin pääset tarjoukseen.

Uusikuukalenteri 2021

Katso alla olevasta uusikuukalenterista, milloin Suomessa on uusikuu.

  1. syyskuuta – klo 3.51
  1. lokakuuta – klo 14.05
  1. marraskuuta – klo 23.14
  1. joulukuuta – klo 09.43

Seuraava superuusikuu syntyy Suomessa 4. marraskuuta 2021 ja sitä seuraava taas heti 4. joulukuuta 2021.

Nimellä superuusikuu tunnettu ilmiö esiintyy silloin, kun juuri uudenkuun aikaan Kuu on kiertoradallaan lähinnä Maata. Kun Kuu on kauimmillaan Maasta, ilmiötä kutsutaan nimellä mikrouusikuu. Edellisen kerran mikrouusikuu esiintyi Suomessa 11. toukokuuta 2021, seuraava kerta on 29. kesäkuuta 2022.

Rakastatko tähdenlentoja? Tutki vuoden 2021 tähdenlentokalenteriamme, jotta pysyt ajan tasalla meteoriparvista.

Uusikuu katoaa helmikuussa

Kuun neljän vaiheen kierto – eli synodinen kuukausi – päättyy aina 29,53059 vuorokauden jälkeen. Siksi joskus, tosin hyvin harvoin, käy niin, ettei helmikuussa ole lainkaan uuttakuuta, koska helmikuu on lyhyempi kuin synodinen kuukausi.

Ilmiö toistuu noin 19 vuoden välein, ja kun niin tapahtuu, tammikuussa ja maaliskuussa on kaksi uuttakuuta. Suomessa seuraava helmikuu ilman uuttakuuta on vuonna 2033.

Tutkijat: Kuun vaiheet vaikuttavat uneesi

Washingtonin yliopistossa Yhdysvalloissa tehty tutkimus osoittaa, että Kuun vaiheet voivat vaikuttaa ihmisiin, samoin kuin moniin merieliöihin, ainakin mitä tulee nukkumiseen.

Kokeeseen osallistui kolmessa ryhmässä 98 henkilöä, jotka edustivat Argentiinan Formosan provinssin alkuperäiskansaa. Koehenkilöille asetettiin ranteeseen mittari, joka rekisteröi heidän nukkumis- ja valveillaoloaikansa.

Koehenkilöt jaettiin ryhmiin sen mukaan, miten heillä oli käytettävissään sähkövaloa. Yhdellä ryhmällä ei ollut sähköä lainkaan, toisella rajoitetusti ja kolmannella rajattomasti.

Tulosten mukaan Kuun vaiheet vaikuttivat eniten ryhmään, jolla ei ollut sähkövaloa. Sen jäsenet esimerkiksi nukkuivat melkein tunnin normaalia vähemmän täydenkuun aikoihin. Kahdessa muussa ryhmässä Kuun vaikutus oli pienempi, mutta silti selvästi huomattavissa.

Tutkijat toistivat kokeen opiskelijoilla Seattlen suurkaupungissa. Siellä keinovalo peittää Kuun valon, mutta silti myös siellä havaittiin vastaavanlaisia merkittäviä vaihteluita yöunessa.