Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Uusia todisteita Kuun vedestä

Tutkijat ovat löytäneet konkreettisia todisteita Kuun pinnalla olevasta vedestä.

NASA

Kuun napojen varjoisissa kraattereissa piilee paljon jäätä. Yhdysvaltalaistutkijat pääsivät jään jäljille spektrometrilla, joka kartoittaa mineraaleja Kuun pinnasta.

Löytö on ratkaisevan tärkeä Kuuhun kaavailtujen pysyvien asemien kannalta.

Spektroskopiatutkimukset ovat paljastaneet, että Kuun napa-alueilla on vesijäästä koostuvia kraattereita (punaiset pisteet).

© PNAS

Ai niin – Kuu...

Vaikka Kuu on vain 384 000 kilometrin päässä meistä, vanha kumppanimme tarjoaa silti yhä yllätyksiä. Esittelemme tässä muutamia tuoreimpia Kuu-tutkimuksen tuloksia.

 • © NASA

  Pyörteiden takana ovat magneetit

  Kuun pölyn vaaleat kiharat osataan nyt selittää. Tutkijat pitävät todennäköisenä syynä aurinkotuulta, joka vaikuttaa paikallisiin magneetteihin. Nämä juontunevat yli kolmen miljardin vuoden takaisesta tulivuoritoiminnasta. Kuun magneettikenttä magnetoi kuumuudessa mineraaleista erottuneen raudan.

 • © Todd Mason, Mason Productions Inc./LSST Corp.

  Uusi teleskooppi etsii Kuulle sisaruksia

  Osa ohittavista asteroideista joutuu maapallon painovoiman vangiksi niin, että niistä tulee eräänlaisia väliaikaisia pienoiskuita. Maalla on aina vähintään yksi tällainen kiertolainen. Tilapäiskuiden alkuperää ja koostumusta aiotaan tutkia Chileen rakennettavalla LSST-teleskoopilla mm. kaivostoiminnan näkökulmasta.

 • © NASA

  Kuun pöly on haitallista ihmisen soluille

  Kokeiden mukaan Kuun pöly on terveydelle vaarallista siksi, että se pienen hiukkaskoon vuoksi läpäisee solujen suojarakenteita. Tutkimuksessa, joka tehtiin ihmisen keuhko- ja hiirien aivokudoksella sekä läpimitaltaan joitakin mikrometrejä olevilla kuivilla tekohiukkasilla, peräti 90 prosenttia soluista tuhoutui.

Lue myös:

Kuu-ukko sai paljon kuhmuja takaraivoonsa
Kuu

Miltä Kuun toinen puoli näyttää?

0 minuuttia
Kuu

Lasermittaus kertoo Kuun etäisyyden

1 minuuttia
Orange moon
Kuu

Miksi Kuun väri vaihtuu?

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota