Kuu

Tutustu yhteen ihmisen suurimmista saavutuksista

Neil Armstrongin jalanjälkien seuraamiseen et tarvitse muuta kuin kiikarin. Vuoden ainoan täydellisen kuunpimennyksen lähestyessä nopein askelin voit tutkia valtavaa laavan täyttämää meteoriittikraatteria, jonne Apollo 11 laskeutui lähes 50 vuotta sitten.

Kun hänen saappaansa koskettivat hopeaharmaata pölyä, hän oli 385 535 kilometrin päässä El Lagossa Texasissa sijaitsevasta kodistaan.

Hänen edessään oli karu, ikivanhan laavan peittämä maisema, jossa näkyivät miljardien vuosien aikana avaruudesta saapuneiden kappaleiden rajut jäljet.

Neil Armstrong astui ensimmäisenä ihmisenä Kuun pinnalle 21. heinäkuuta 1969. Nyt voit tutkia hänen jalanjälkiään pelkällä kiikarilla.

Tutustu Kuuhun

Neil Armstrong ja Buzz Aldrin laskeutuivat Hiljaisuuden meren etelälaidalle.

Voit nähdä Hiljaisuuden meren tarkasti, jos suuntaat kiikarisi kuvassa näkyvään Kuun tummaan läiskään:

Kuu

Hiljaisuuden meri, Mare Tranquillitatis, oli Nasan Apollo 11 -lennon laskeutumispaikka heinäkuussa 1969.

© Jesper Grønne, Hvadihimlen.dk

Halkaisijaltaan 873 kilometrinen tasanko muodostui Kuun varhaishistorian rajuissa tapahtumissa noin neljä miljardia vuotta sitten, kun valtava metori iskeytyi Kuuhun ja jätti jälkeensä kraatterin ja repeämiä paikalle, jossa nykyisin on Hiljaisuuden meri.

Kuun sisuksista alkoi nousta laavaa pinnalle, ja seuraavien 500 miljoonan vuoden kuluessa hehkuva massa täytti koko kraatterin reunojaan myöten.

Kun laava viileni, se muuttui basaltiksi, jonka antaa Hiljaisuuden merelle sen tunnusomaisen tumman värin.

Kuun tulivuoret voivat purkautua yhä

Tutkijat uskoivat pitkään, että Kuun vulkaaninen toiminta loppui jo miljardi vuotta sitten.

Uudet havainnot viittaavat kuitenkin siihen, että oletus ei pidä paikkaansa. Ainakin yksi tulivuori Hiljaisuuden meressä purkautui vain 18 miljoonaa vuotta sitten.

Havainto merkitsee todennäköisesti sitä, että tulevaisuudessa Kuussa tapahtuu lisää purkauksia.