Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tutki Kuun tasankoja ja kraattereita

KUUOPAS: Kuun erikoinen kiertorata saa aikaan sen, että huhtikuun puolivälissä pääsemme tavallista lähemmäksi Maan hopeanharmaata seuralaista. Jo tavallisella kiikarilla on mahdollista tarkastella sen korkeita vuoriketjuja, syviä rotkoja ja muinaisen laavan täyttämiä kraattereita.

Shutterstock

KUU

Maa ei sijaitse keskellä Kuun kiertorataa, eikä Kuun rata ole pyöreä. Sen sijaan kiertorata on soikea ja Maa nököttää jonkin matkaa soikion keskustasta.

Syynä tähän tilanteeseen on se, että nopeus, jolla Kuu etenee radallaan, ei ole sama kuin nopeus, jolla se putoaa Maata kohti.

Yhdessä kiertoratansa pisteessä Kuu kiihdyttää ja kulkeutuu kauemmaksi Maasta. Maan painovoima saa kuitenkin aikaan sen, että Kuun nopeus jälleen hidastuu ja se liikkuu taas hieman kohti Maata.

Tässä vaiheessa Maan painovoima saa Kuun vauhdin taas kiihtymään ja Kuu aloittaa jälleen lyhyeen päättyvän karkumatkansa poispäin Maasta.

Kuun rata Maan ympäri on ellipsin muotoinen, ja siksi Maan ja Kuun välinen etäisyys vaihtelee. Juuri nyt Kuu on lähinnä Maata, ja sen pinnan yksityiskohdat erottuvat selvästi.

© Wikipedia

Kun Kuu on kiertonsa aikana lähinnä Maata, se täyttää noin 14 prosenttia enemmän taivaasta kuin ratansa kauimmaisessa pisteessä. Sen pintaa on nyt hyvä tilaisuus tutkia, sillä tavallisella kiikarillakin erottaa Kuun pintaa kirjovat meteoriittikraatterit, vuoriketjut, rotkot ja tasangot.

Huomiota kannattaa kiinnittää etenkin Kuun kiekon reunaan, missä kraatterit ja vuoret heittävät pitkiä niiden muotoja korostavia varjoja.

Seuraa astronauttien jalanjälkiä

1 / 3

Ota kiikari käteen ja tutki tarkemmin Kuun nähtävyyksiä, kuten valtavaa sinertävää laavatasankoa, jonne Apollo 11 laskeutui 1969.

© Shutterstock

KUUOPAS

Toimi näin

  • MISSÄ JA MILLOIN?

    Mene 16. huhtikuuta ulos pimeän laskeutumisen jälkeen. Kello 23:n maissa Kuu sijaitsee korkealla etelän suunnassa, mistä se on helppo nähdä jopa kaupungissa. Se liikkuu alas ja länteen.

  • NÄKYVYYS?

    Paljain silminkin näkee, ettei Kuun pinta ole joka paikasta samanlainen. Tavallinen kiikari tarjoaa kuitenkin selvästi tarkemman kuvan.

    Jos käytössäsi on kaukoputki (ei tarvitse olla moottoroitu), suuntaa se Kuun kiekon oikeaan laitaan. Seuraa sitten, miten Kuu vähitellen katoaa näkökentästä. Kaukoputki paljastaa Kuun pinnasta erittäin pieniä yksityiskohtia.

Lue myös:

Kielet

Esivanhempiesi ruokavalio kuuluu kielessäsi

2 minuuttia
Pisaroita teflonpinnalla
Materiaalit

Tarttumaton pinnoite ei reagoi

3 minuuttia
Avaruuslennot

Lähtölaskenta alkoi: USA tekee avaruuslentojen historiaa

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota