Tutki Kuun tasankoja ja kraattereita

14. kesäkuuta 2022: Kuu on nyt epätavallisen lähellä – ja aivan tavallisella kiikarilla voit tarkastella sen korkeita vuoristoja, valtavia meteorikraattereita ja ikivanhaa sinertävää laavatasankoa.

14. kesäkuuta 2022: Kuu on nyt epätavallisen lähellä – ja aivan tavallisella kiikarilla voit tarkastella sen korkeita vuoristoja, valtavia meteorikraattereita ja ikivanhaa sinertävää laavatasankoa.

Shutterstock

KUU

Maa ei sijaitse keskellä Kuun kiertorataa, eikä Kuun rata ole pyöreä. Sen sijaan kiertorata on soikea ja Maa nököttää jonkin matkaa soikion keskustasta.

Syynä tähän tilanteeseen on se, että nopeus, jolla Kuu etenee radallaan, ei ole sama kuin nopeus, jolla se putoaa Maata kohti.

Yhdessä kiertoratansa pisteessä Kuu kiihdyttää ja kulkeutuu kauemmaksi Maasta. Maan painovoima saa kuitenkin aikaan sen, että Kuun nopeus jälleen hidastuu ja se liikkuu taas hieman kohti Maata.

Tässä vaiheessa Maan painovoima saa Kuun vauhdin taas kiihtymään ja Kuu aloittaa jälleen lyhyeen päättyvän karkumatkansa poispäin Maasta.

Kuun rata Maan ympäri on ellipsin muotoinen, ja siksi Maan ja Kuun välinen etäisyys vaihtelee. Juuri nyt Kuu on lähinnä Maata, ja sen pinnan yksityiskohdat erottuvat selvästi.

© Wikipedia

Kun Kuu on kiertonsa aikana lähinnä Maata, se täyttää noin 14 prosenttia enemmän taivaasta kuin ratansa kauimmaisessa pisteessä. Sen pintaa on nyt hyvä tilaisuus tutkia, sillä tavallisella kiikarillakin erottaa Kuun pintaa kirjovat meteoriittikraatterit, vuoriketjut, rotkot ja tasangot.

Huomiota kannattaa kiinnittää etenkin Kuun kiekon reunaan, missä kraatterit ja vuoret heittävät pitkiä niiden muotoja korostavia varjoja.

Seuraa astronauttien jalanjälkiä

Pieni planeetta iskeytyi Kuuhun

Halkaisijaltaan 250-kilometrinen protoplaneetta iskeytyi Kuuhun neljä miljardia vuotta sitten. Kraatteri täyttyi laavalla, joka jähmettyi.

Meteoriitti levitti pölyviivat

108 miljoonaa vuotta sitten Kuuhun törmäsi meteoriitti. Iskun lennättämät pölyviivat ulottuvat 1 500 kilometrin päähän kraatterista.

Apollo 11 päätyi laavatasangolle

Vuonna 1969 Apollo 11 laskeutui kraatterin eteläosaan. Jähmettynyt laava näyttää sinertävältä, koska siinä on paljon metalleja.

© Shutterstock

KUUOPAS

©

Toimi näin

MISSÄ JA MILLOIN?

Kuu on 14. kesäkuuta radallaan lähinnä Maata. Eteläisimmässä Suomessa se on puolenyön jälkeen hyvin matalalla eteläkaakossa. Jyväskylän pohjoispuolella Kuu ei nouse lainkaan.

NÄKYVYYS?

Paljain silminkin näkee, ettei Kuun pinta ole joka paikasta samanlainen. Tavallinen kiikari tarjoaa kuitenkin selvästi tarkemman kuvan.

Jos käytössäsi on kaukoputki (ei tarvitse olla moottoroitu), suuntaa se Kuun kiekon oikeaan laitaan. Seuraa sitten, miten Kuu vähitellen katoaa näkökentästä. Kaukoputki paljastaa Kuun pinnasta erittäin pieniä yksityiskohtia.

LISÄÄ KUUSTA

Kuu syntyi ehkä törmäyksessä

Kuu on taatusti 4,5 miljardia vuotta vanha, siitä tähtitieteilijät ovat varmoja, mutta vieläkään ei tiedetä tarkkaan, miten Maan seuralainen syntyi.

Useimmat arvelevat Kuun muodostuneen, kun Marsin kokoinen kappale iskeytyi nuoreen Maahan ja repi siitä ison palan irti.

Kuun alkuperästä on kuitenkin myös kaksi muuta teoriaa. Toisen mukaan Maa ja Kuu syntyivät yhtaikaa niin sanotusta protoplanetaarisesta kiekosta.

Toisen mukaan taas Maan painovoima vangitsi Kuun kiertolaisekseen.

© Shutterstock

Kuu numeroina

TUTKIMUS

Toisen maailmansodan jälkimainingeissa supervallat USA ja Neuvostoliitto kehittivät rakettitekniikkaa taistellakseen ohjuksilla vihollistaan vastaan.

Ajan myötä valtiot kuitenkin huomasivat, että samalla tekniikalla ne voisivat vallata avaruuden.

Valtataistelu huipentui kilpajuoksuna Kuuhun, jota Neuvostoliitto johti monta vuotta mutta jonka USA voitti 1969.

Edwin ”Buzz” Aldrin astui toisena Kuun pinnalle 20.7.1969.

© NASA

VIRSTANPYLVÄÄT

1959: Ensimmäinen alus lensi Kuun läheltä

Neuvostoliittolaisluotain Luna 3 ohitti Kuun 6 500 kilometrin etäisyydeltä. Se otti ensimmäiset kuvat Kuun Maahan näkymättömästä puolesta.

© Sputnik Images

1966: Alus laskeutui hallitusti

Helmikuussa 1966 neuvostoliittolainen Luna 9 laskeutui Kuuhun. Se oli ensimmäinen hallittu laskeutuminen vieraalle taivaankappaleelle.

© DETLEV VAN RAVENSWAAY/SPL

1966: Neuvostoliiton alus asettui kiertoradalle

Luna 10 asettui Kuun kiertoradalle huhtikuussa 1966. Se kiersi Kuun kahden kuukauden kuluessa 460 kertaa ja lähetti 219 kertaa tietoja Maahan.

© Sputnik Images

1969: Yhdysvaltalaiset laskeutuivat Kuuhun

Heinäkuun 20. päivänä 1969 kaksi astronauttia astui ensimmäisinä Kuun pinnalle. 21 tunnin kuluessa he mm. keräsivät näytteitä ja käynnistivät kokeita.

© NASA

1970: Ensimmäiset robotin tuomat näytteet

Viiden fiaskon jälkeen Neuvostoliitto onnistui lopulta vuonna 1970 saamaan Luna 16 -robottiluotaimen keräämään näytteitä Kuusta ja tuomaan ne Maahan.

© Bembmv

1971: Kuuauto ajoi 12 km/h

USA:n Apollo 15 -lento vei Kuuhun ensimmäisen ajoneuvon. Huippunopeudellaan 12 km/h se laajensi paljon astronauttien tehtäväkenttää.

© NASA

1990: Kolmas kansakunta tavoitti Kuun

USA ja Neuvostoliitto hallitsivat kuututkimusta 30 vuotta. Vasta vuonna 1990 Japani lähetti luotaimen Kuuhun, ja sen jälkeen moni muukin maa.

© NASA

TULEVAISUUS

Takaisin Kuuhun

Kuu ei pitkään aikaan ollut tutkimuksen polttopisteessä, mutta aivan viime vuosina se on taas alkanut kiinnostaa avaruusjärjestöjä. Tällä kertaa USA ja Venäjä eivät enää kilpaile kahdestaan.

Jo 2020–luvulla Kuuhun on suunniteltu lähetettävän yli 40 alusta.

Vuosien hiljaiselon jälkeen Kuuhun on taas menossa monta alusta.

© Claus Lunau

Uusien avaruusmaiden, kuten Kiinan ja Japanin, lisäksi myös yksityiset yritykset tähyävät Kuuhun.

USA:n avaruushallinnolla Nasalla on silti yhä laajimmat hankkeet. Siellä suunnitellaan parhaillaan tukikohtaa, joka seuraavan vuosikymmenen kuluessa alkaa kiertää Kuuta.

© SPACEX

Turistit lähtevät kauas

SpaceX-yritys aikoo vuonna 2023 lähettää miljardöörin ja 8 muuta siviiliä viikon pituiselle Kuun kiertävälle lennolle.

Ensimmäinen nainen

Vuonna 2025 Nasa aikoo ensi kertaa vuoden 1972 jälkeen lähettää Kuun pinnalle ihmisiä – nyt myös ensimmäisen naisen.

Tie Marsiin aukeaa

2020-luvulla Nasa aikoo rakentaa Lunar Orbital Platform-Gateway -tukikohdan väliasemaksi Mars-lennoille.