Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

täysikuu

Täysikuu 2021 - Milloin on täysikuu?

28. tammikuuta 2021 Kuun koko Maahan näkyvä puoli loistaa kirkkaana, joten Suomessakin näkyy täysikuu.

Shutterstock

Mikä täysikuu on?

Kuulla on neljä niin sanottua vaihetta, jotka riippuvat sen sijainnista suhteessa Aurinkoon ja Maahan. Yksi vaiheista on täysikuu. Täysikuun aikana Maa sijaitsee Kuun ja Auringon välissä ja Kuun koko valoisa puoli näkyy Maahan.

Kuunpimennysten aikaa lukuun ottamatta Aurinko valaisee Kuuta aina jossain määrin. Täysikuun aikana Kuu on kirkkaimmillaan, ja vastaavasti uudenkuun aikana Kuu on pimeimmillään.

Täysikuu, vähenevä kuu ja uusikuu

Kuun sijainti suhteessa Aurinkoon ja Maahan ratkaisee, miltä Kuu näyttää Maasta katsottuna. Kun Maa sijaitsee Auringon ja Kuun välissä, meillä näkyy täysikuu, ja kun Kuu on lähinnä Aurinkoa, meillä on uusikuu. Kuunvaiheiden sanotaan olevan kasvavia tai väheneviä sen mukaan, onko tulossa täysikuu vai uusikuu.

© Lasse Alexander Lund-Andersen

Milloin on täysikuu?

Täysikuu ei ole harvinainen ilmiö, joten Maassa nähdään täysikuu tämän tästä.

Kuulla on neljä vaihetta, joiden yksi kierto kestää 29,53059 vuorokautta. Täysikuu näkyy siksi vähintään kerran kuukaudessa.

Seuraava täysikuu näkyy Suomessa 28. tammikuuta 2021.

Kun saman kuukauden ajalle osuu kaksi täysikuuta, kuten esimerkiksi lokakuussa 2020, ilmiötä kutsutaan "siniseksi kuuksi". Ilmiö toistuu suunnilleen kerran 2,5 vuodessa.

Tuplana esiintyvä täysikuu ei nimityksestään huolimatta silti hohda sinisenä. Kuu voi tosin saada sinertävän sävyn esimerkiksi tulivuorenpurkauksen tai metsäpalon aikana, kun ilmakehässä on paljon tuhkaa, joka sirottaa Auringon punertavaa valoa.

Näe täysikuu läheltä

Kuuhun on 384 000 kilometriä, mutta tehokkaalla kiikarilla pääset tarkastelemaan Kuun meteoriittikraattereita ja vuoriketjuja kuin läheltä.


Saat oman kiikarin ja Tieteen Kuvalehden tilauksen VAIN 19,90 eurolla. Säästät siis 101 euroa. Napsauta tästä, niin pääset tarjoukseen.

Täysikuukalenteri 2021

Katso alla olevasta täysikuukalenterista, milloin Suomessa on täysikuu.

  1. tammikuuta – klo 21.16
  1. helmikuuta – klo 10.17
  1. maaliskuuta – klo 21.48
  1. huhtikuuta – klo 06.31 (superkuu)
  1. toukokuuta – klo 14.13 (superkuu)
  1. kesäkuuta – klo 21.39
  1. heinäkuuta – klo 05.36
  1. elokuuta – klo 15.01
  1. syyskuuta – klo 02.54
  1. lokakuuta – klo 17.56
  1. marraskuuta – klo 10.57 (Kuun puolivarjopimennys ja mikrokuu)
  1. joulukuuta – klo 06.35 (mikrokuu)

Superkuut ja mikrokuut

Seuraava superkuu nähdään Suomessa 27. huhtikuuta 2021. Superkuu näkyy myös kuukautta myöhemmin, 26. toukokuuta 2021.*

Superkuuna tunnettu ilmiö syntyy silloin, kun on täysikuu ja Kuu on samaan aikaan radallaan lähimpänä Maata. Superkuun aikana täysikuu vaikuttaa tavallista isommalta.

Superkuun vastakohta on mikrokuu, jolloin täysikuun aikaan Kuu on Maasta katsottuna kauimmaisessa pisteessään. Voit nähdä mikrokuun 19. marraskuuta 2021 ja 19. joulukuuta 2021.

Marraskuun 19. päivänä 2021 koko Suomessa voi nähdä Kuun puolivarjopimennyksen. Pohjoisimmassa Suomessa, Kemi–Salla-linjan pohjoispuolella, näkyvät myös osittaisen pimennyksen alkuvaiheet. Kuu vaikuttaa tavallista tummemmalta.

Maasta katsottuna superkuun ja mikrokuun kokoero on noin 14 prosenttia, kun taas ero näennäisessä kirkkaudessa on peräti 30 prosenttia.

Rakastatko tähdenlentoja? Käytä vuoden 2021 tähdenlentokalenteriamme, jotta pysyt ajan tasalla meteoriparvista.

Täysikuu hohtaa kesäisin ja syksyllä punertavana

Kesäpäivänseisauksen tienoilla täysikuu voi näyttää leiskuvan oranssinpunaiselta.

Ilmiötä kutsutaan toisinaan mansikkakuuksi, ja oranssi väri johtuu siitä, että Kuun valo siivilöityy Maahan tavallista paksumman ja ehkä myös kosteamman kaasukehän läpi ennen kuin se saapuu Maan pinnalle. Sininen valo siroaa, ja silmään päätyvä valo on enimmäkseen punertavaa.

Kuu voi näyttää punertavalta myös syyspäiväntasauksen lähellä. Syksyllä ilmiöstä ei kuitenkaan yleensä enää puhuta mansikkakuuna.

Täysikuu - mansikkakuu

Mansikkakuu-nimityksen sanotaan juontuvan pohjoisamerikkalaiselta algonkin-alkuperäiskansalta, jolle ilmiö oli lähtölaukaus mansikkasadon keräämiseen. Nimitystä on alettu sittemmin käyttää muuallakin.

© Shutterstock

Voiko täysikuu vaikuttaa nukkumiseen?

Täysikuun on usein väitetty huonontavan unta, ja suppeissa tutkimuksissa asioiden välille on näyttänyt löytyneen jonkinlainen yhteys.

Laaja sveitsiläinen tutkimus vuodelta 2015 osoittaa kuitenkin selvästi, että ihmisellä ei ole "kuukelloa" eivätkä kuunvaiheet, kuten täysikuu, vaikuta meihin niin kuin esimerkiksi merieliöihin.

Tutkimukseen osallistui yli 2 000 koehenkilöä, eivätkä tutkijat löytäneet mitään merkkejä siitä, että täysikuu olisi vähentänyt unen määrää tai heikentänyt sen laatua verrattuna muihin kuunvaiheisiin.

Täysikuu saattaa silti jollain tavalla häiritä unta omalla tavallaan. Täysikuun voimakas valo voi nimittäin häiritä unirytmiä, jos makuuhuonetta ei saa kyllin pimeäksi.

Lue myös:

Aurinkokunta

Aurinkokunta kylpee vedessä

12 minuuttia
Kuu

30. kesäkuuta: Tutki Kuun sinisiä laavatasankoja

8 minuuttia
Kuu

LIVE: Nasa kertoo mullistavia uutisia Kuusta

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota