Täysikuu ja pilvet luovat vaikuttavan valoilmiön

Valtava valorengas ympäröi Kuuta heinäkuun alussa. Tällä kertaa ei poikkeuksellisesti olekaan syytä toivoa pilvetöntä yötä, jotta tähtitaivaan ilmiö näkyisi, sillä sen synty edellyttää ohuita yläpilviä.

Kuu

Ohuiden pilvien sisältämät pienet jääkiteet taittavat täydenkuun valoa. Tästä muodostuu Kuun ympärille rengas – niin sanottu halo. Sen sisin alue hohtaa punertavana, ja ulompana on valkoista valoa, joka asteittain himmenee.

© JESPER GRØNNE, HVAD I HIMLEN.DK

Heinäkuun 9. päivänä taivaalla loistaa täysikuu. Jos katsot Kuuta puolenyön aikoihin tuon päivän tienoilla, sinulla on hyvä mahdollisuus nähdä maapallon kiertolainen renkaan ympäröimänä. Kirkasta valorengasta kutsutaan haloksi.

Optinen ilmiö johtuu siitä, että taivaalla on ohuita kuitumaisia yläpilviä, niin sanottuja harsopilviä. Etsi niitä jo valoisan aikana, jotta et lähde turhaan yöretkelle. Pilvet eivät näy pimeässä.

Ohuet pilvet koostuvat jääkiteistä, jotka taittavat valonsäteitä. Taittuminen hajottaa valoa niin, että punainen erottuu ja näkyy selvästi.

TOIMI NÄIN

  • Etsi paikka, josta on avoin näkymä kaakon horisonttiin. Täysikuu on siinä suunnassa, mutta se ei nouse kovin korkealle horisontin yläpuolelle. Halon alin osa ei siksi ole näkyvissä.

  • Jos haluat ottaa valokuvia halosta, kannattaa käyttää laajakulmaobjektiivia. Halo on niin suuri, että tavallista linssiä käytettäessä se ei mahdu kuvaan.

  • Säädä kameran valotusajaksi pari sekuntia. Käytä jalustaa, jotta tärinä ei pilaa kuvaa. Näin saat varmasti ikuistettua kuvaan haloilmiön kokonaisuudessaan, jolloin myös näet, että sen sisin rengas on punainen.