Shutterstock
SLS NASA

Nasan uudet SLS-suunnitelmat

Kahden epäonnistumisen jälkeen Nasa yrittää kuuohjelmaansa kuuluvaa SLS-raketin laukaisua vielä syyskuussa.

Nasa on ilmoittanut, että kuuohjelman Artemis 1 -lento yritetään toteuttaa joko 23. syyskuuta tai 27. syyskuuta.

Tiedon takana on Jim Free, joka kuuluu Nasan tutkimusjärjestelmien kehitysosaston johtajiin.

Kaksi SLS-kantoraketin laukaisuyritystä epäonnistui teknisten ongelmien, kuten polttoainevuodon, takia.

"23. päivänä on kello 6.47:n jälkeen 80 minuuttia ja 27. päivänä kello 11.37 jälkeen 70 minuuttia aikaa", selittää Jim Free mahdollisuuksia.

Ajankohdan valitsemiseen vaikutti se, että Nasan toisessa ohjelmassa törmäytetään syyskuussa DART-niminen luotain Didymos-asteroidin kuuhun.

Pääsy kielletty

Toisessa avaruushankkeessa, jonka h-hetki on 26. syyskuuta, tutkitaan mahdollisuuksia muuttaa Maata uhkaavien asteroidien rataa.

Artemis 1 -lento alkaa siitä, että SLS- eli Space Launch System -raketti laukaistaan Floridasta Kennedyn avaruuskeskuksesta.

Laukaisupaikalle ei ole vapaata pääsyä, mutta todennäköisesti lähialueille saapuu satojatuhansia ihmisiä katselemaan – ja kuuntelemaan – raketin lähtöä.

Melkein 100 metriä pitkä SLS on tehokkaampi kuin Nasan aiemmat kantoraketit. Se aloittaa 42 päivää kestävän matkan viemällä avaruuteen miehittämättömän Orion-aluksen.

Orion kiertää Kuun ja käy lähimmillään vain noin 100 kilometrin päässä siitä.

Avaruusaluksessa on matkustajina testinukkeja, joiden avulla tutkitaan muun muassa kosmisen säteilyn vaikutusta lennolla.

Arvokasta tietoa

Nasa hankkii miehittämättömällä kuulennollaan dataa ja kokemuksia, joita voidaan hyödyntää, kun suunnitellaan ja toteutaan tulevia operaatioita. Artemis-ohjelman seuraava vaihe on miehitetty lento Kuun ympäri. Kuun pinnalla ei siis käydä.

Varsinaisen miehitetyn kuulennon Nasa on kaavaillut tekevänsä aikaisintaan vuonna 2025.

Artemis-ohjelman perimmäinen tarkoitus on se, että Kuuhun perustetaan pysyvä tukikohta, jossa astronautit voivat olla pitkiä aikoja.

Viimeisestä Kuuhun laskeutuneesta lennosta on kulunut aikaa kohta tasan 50 vuotta. Ensimmäinen kuukävely tehtiin kesällä 1969.

Ensimmäisenä Kuun pinnalle astunut ihminen oli astronautti Neil Armstrong. Kaikkiaan Kuussa on kävellyt 12 ihmistä.

Artemis-ohjelmaa voidaan pitää Nasan Apollo-ohjelman jatkona. Kuun loisteessa metsästävä jumalatar Artemis on Kreikan tarustossa Apollonin kaksoissisar.