CNSA
Yutu-2 ajaa Kuussa.

Mönkijä ampui teoriat alas: Kuun kuutio ei ollutkaan kuutio

Ei, kiinalainen Yutu-2-mönkijä ei löytänyt majaa Kuun kääntöpuolelta. Ehkä se kuitenkin löysi jotain paljon mielenkiintoisempaa.

Toivo siitä, että Kuun kääntöpuolelta olisi löytynyt yksinäinen avaruusolio majassaan, on valitettavasti sammunut.

Sen jälkeen kun kiinalainen Yutu-2-mönkijä vuoden 2021 lopulla oli havainnut oudon kuution kraatterin reunalla, se matkasi tutkimaan asiaan tarkemmin.

Outo kohde Kuun kääntöpuolella

Tämä muodostelma horisontissa on saanut ihmisten mielikuvituksen laukkaamaan.

© CNSA/Our Space

Nyt mönkijä on lähettänyt selvityksen asiaan: Kohde ei ole maja, ei avaruusromu eikä riemukaari, vaan lähemmässä tarkastelussa se osoittautui kiveksi, kuten arveltiinkin.

Mönkijät pilasivat Kuun ja Marsin mysteerit

Kuun 38 miljoonaa neliökilometriä laaja pinta on kivien peitossa, joten olisi ollut suorastaan yllättävää, jos Yutu-2:n havaitsema kohde olisi ollutkin jotain muuta.

Löytö on kuitenkin mielenkiintoinen, sillä Yutu-2-mönkijän tarkemmissa tutkimuksissa nousi esiin uusia kysymyksiä Kuun geologiasta, josta voidaan saada lisää tietoa Maan ja Kuun välisistä suhteista ja Aurinkokunnan synnystä.

Kuunjäristys on voinut nostaa jättikiveä

Kuussa ei ole ollut vulkaanista toimintaa miljardeihin vuosiin, joten sen pinta on säilynyt kuta kuinkin muuttumattomana. Mikrometeoriitit, lämpötilan vaihtelut ja aurinkotuuli murentavat pinnalla olevan suuren kiven kuupölyksi noin miljardissa vuodessa. Siksi tutkijat tietävät, että kivi on ajautunut kraatterin reunalle kosmisessa mittakaavassa varsin äskettäin. Se, miten kivi on sinne joutunut, on edelleenkin epäselvää.

Kuutiomainen jättikivi Kuussa muistuttaa kania

Kiinan avaruusviranomaiset ovat nimenneet Yutu-2-mönkijän löytämän jättikiven mönkijän nimen mukaan jadekanin majaksi. Yksi kiinalaisastronomeista on sitä mieltä, että kivessä on nähtävissä kaniinin muodot.

© CNSA

Yksi selitys voi olla se, että kivi on päätynyt paikalle meteori-iskussa, mutta von Kármán -kraatteri, jossa kivi lojuu, on ilmeisesti noin 3,6 miljardia vuotta vanha.

Toinen mahdollinen selitys on se, että kuunjäristys on nostanut suuren kiven kuupölystä, kuten aiemmissa tutkimuksissa on selvinnyt.

Tulevina kuukausina Yutu-2-mönkijä ajaa lähemmäs kraatteria tutkiakseen muun muassa reunalla olevien kivien koostumusta.

Kun tutkijat saavat selville Yutu-2:n löytämän kivien alkuperän, saadaan samalla uutta tietoa Kuun geologisesta menneisyydestä. Koska Maan ja Kuun varhaishistoria kulkee käsi kädessä, kivi voi samalla valottaa sitä, miten Aurinkokunta syntyi 4,5 miljardia vuotta sitten ja miten Maasta tuli paikka, johon saattoi syntyä elämää.