Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miksi Kuusta näkyy Maahan aina sama puoli?

Maan painovoima on miljardien vuosien aikana muokannut Kuusta täydellisen hyrrän, joka kääntää Maata kohti aina saman puolen.

NASA

Kyllä Kuu pyörii akselinsa ympäri niin kuin Maakin. Se vain pyörii samaan tahtiin kuin Maa, ja siksi siitä näkyy aina sama puoli Maahan.

Tarkalleen Kuulta kuluu oman akselinsa ympäri pyörähtämiseen 27,3 vuorokautta, ja samassa ajassa se tekee kierroksen Maan ympäri.

Tällaisesta ilmiöstä käytetään nimitystä vuorovesilukkiutuminen. Sen saa aikaan ulkoisen kappaleen, eli Kuun tapauksessa Maan, painovoimakenttä. Ilmiö esiintyy useimmissa Aurinkokunnan planeettojen kuissa.

Maan painovoimakenttä tahdisti Kuun

Nykyään Kuu ja Maa pyörivät samaa tahtia, ja siksi Kuusta on aina sama puoli kääntyneenä Maahan päin. Ennen oli toisin.

Muinoin Kuu kiersi lähempänä Maata ja nopeammin, mutta vähitellen Maan painovoimakenttä jarrutti sen pyörimisliikettä. Lopulta Kuun kierto lukkiutui samaan rytmiin Maan kanssa niin, että Kuusta näkyy meille aina sama puoli eli suunnilleen 59 prosenttia sen pinnasta.

... Vieläkö pyörryttää? Tästä saat selityksen animaation kera:

Näkyvällä puolella on laavameriä, kääntöpuolella vuoria

Kuun näkyvä puoli on hyvin erilainen kuin sen kääntöpuoli. Maahan näkyvällä puoliskolla on paljon isoja jähmettyneestä laavasta syntyneitä tasankoja, joita kutsutaan Kuun meriksi.

Kääntöpuolella sen sijaan maasto on epätasaisempaa ja siellä on paljon vuoristoa. Siellä myös Kuun kuori eli pinnan ylin kerros on huomattavasti paksumpi kuin etupuolella.

© NASA

Neuvostoliiton luotain kuvasi kääntöpuolen

Kuun kääntöpuoli pääsi valokuvaan ensimmäisen kerran, kun Neuvostoliiton luotain Luna 3 kiersi Kuun 1959. Ensimmäiset ihmiset, jotka näkivät Kuun pimeän puolen, olivat astronautit Frank Borman, Jim Lovell ja William Anders, jotka kiersivät Kuun Apollo 8 -lennolla 1968.

Pluto ja Kharon pyörivät tasatahtia

Kuu näyttää liikkumattomalta Maan suhteen, mutta vuorovesilukkiutuminen voi toimia myös toisin päin.

Kääpiöplaneetta Pluto ja sen kuu Kharon kiertävät yhteistä pistettä niin, että Plutosta näkyy aina sama puoli sen kuuhun.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota