Miksi Kuun väri vaihtuu?

Miksi Kuu joskus näyttää loistavan kylmää valoa, kun se toisinaan taas hehkuu taivaalla täyteläisen oranssina kuin kypsä appelsiini?

Orange moon

Kun Kuuon matalalla horisontissa, se näyttää punertavammalta kuin silloin, kun se loistaa korkealla taivaalla. Syy värinvaihtoon on Maan ilmakehä, josta valo siroaa. Eri aallonpituudella oleva valo siroaa eri tavalla: lyhytaaltoinen sininen valo siroaa enemmän kuin pitkäaaltoinen punainen.

Kun Kuu on matalalla horisontissa, sen valo kulkee ilmakehässä pidemmän matkan katsojan silmiin kuin silloin, kun Kuu on korkealla taivaalla. Matkalla sininen valo siroaa eri suuntiin, joten silmiin saapuva valo on pääasiassa punertavaa.

Korkealla taivaalla köllöttelevän Kuun valosta taas myös siniset sävyt saavuttavat katsojan, jolloin Kuu näyttää valkoiselta.

Sama ilmiö koskee Aurinkoa. Aurinko näyttää korkealla lähes valkoiselta. Auringon laskiessa ja noustessa sen valo muuttuu punertavaksi. Jos punainen väri siroaisi enemmän kuin sininen, iltaisin saataisiinkin ihailla sinisävyisiä auringonlaskuja.

Kiinnostaako Kuu? Lue lisää kuunpimennyksestä.