Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Orange moon
Maailmankaikkeus - Kuu

Miksi Kuun väri vaihtuu?

Miksi Kuu joskus näyttää loistavan kylmää valoa, kun se toisinaan taas hehkuu taivaalla täyteläisen oranssina kuin kypsä appelsiini?

Kun Kuuon matalalla horisontissa, se näyttää punertavammalta kuin silloin, kun se loistaa korkealla taivaalla. Syy värinvaihtoon on Maan ilmakehä, josta valo siroaa. Eri aallonpituudella oleva valo siroaa eri tavalla: lyhytaaltoinen sininen valo siroaa enemmän kuin pitkäaaltoinen punainen.

Kun Kuu on matalalla horisontissa, sen valo kulkee ilmakehässä pidemmän matkan katsojan silmiin kuin silloin, kun Kuu on korkealla taivaalla. Matkalla sininen valo siroaa eri suuntiin, joten silmiin saapuva valo on pääasiassa punertavaa.

Korkealla taivaalla köllöttelevän Kuun valosta taas myös siniset sävyt saavuttavat katsojan, jolloin Kuu näyttää valkoiselta.

Sama ilmiö koskee Aurinkoa. Aurinko näyttää korkealla lähes valkoiselta. Auringon laskiessa ja noustessa sen valo muuttuu punertavaksi. Jos punainen väri siroaisi enemmän kuin sininen, iltaisin saataisiinkin ihailla sinisävyisiä auringonlaskuja.

Kiinnostaako Kuu? Lue lisää kuunpimennyksestä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota