Vastaisuudessa kulkijat liikkuvat Kuun pinnalla kauko-ohjauksessa, avaruuslentäjien terveyttä voidaan seurata ajantasaisesti, ja kaikkea toimintaa pystytään striimaamaan verkkoon korkealaatuisena videona.
Tällainen on Nasan visio Artemis-ohjelmassa, joka tähtää ensimmäisen naisen ja seuraavan miehen lähettämiseen Kuuhun vuonna 2024 ja kuuaseman perustamiseen vuonna 2030. Ohjelmaan kuuluu olennaisesti Kuun pinnalle rakennettava langaton verkko.
Nasa on hiljattain käynnistänyt verkkohankkeen myöntämällä 14 miljoonan dollarin määrärahan Nokian yhdysvaltalaiselle osastolle.
Suomalaista teknologiayhtiötä odottaa suururakka, sillä viestintäinfrastruktuurin pitäisi valmistua jo vuonna 2022.
Säteilypommitukselta suojassa
Nokian tehtävänä on rakentaa avaruuden ensimmäinen mobiiliverkko, joka mahdollistaa luotettavan ja tehokkaan viestinnän koneiden, ihmisten ja kuuasemien välillä.
Verkko on tarkoitus perustaa Kuuhun vuoden 2022 lopulla laskeutujan avustuksella. Kyseessä on yhdysvaltalaisen Intuitive Machines -yhtiön niin sanottu hopper.
Laitteisto koostuu moduulirakenteisesta perusasemasta. Yksi moduuli huolehtii datan ja äänen pakkaamisesta, toinen moduuli sisältää ohjelman, joka voi esimerkiksi huoltaa laitteistoa kauko-ohjauksisesti, ja kolmas moduuli asentaa signaaleja lähettävät ja vastaanottavat antennit. Laskeutumisen jälkeen verkko muodostaa toiminnallisen kokonaisuuden täysin automaattisesti.
Tekniikka kestää sekä laskeutumisen Kuuhun että äärimmäiset toimintaolosuhteet, joille ovat ominaisia kylmyys, kuumuus ja Auringon säteilypommitus. Lisäksi tekniikka on kompaktia ja energiatehokasta.
Käy tutustumassa Nasan tulevaan kuuasemaan:
Artikkeli jatkuu grafiikan jälkeen.
Verkko helpottaa elämää Kuussa
Aiemmissa kuuohjelmissa avaruuslentäjien, laskeutujien ja maa-asemien välinen viestintä hoidettiin reppuihin sijoitetuilla radioantenneilla.
Verkon ansiosta Kuussa on vastaisuudessa mahdollista viestiä kauemmas, nopeammin ja varmemmin. Sitä pidetään Artemis-ohjelman keskeisenä menestystekijänä.
Verkko esimerkiksi tasoittaa tietä navigointilaitteille, jotka opastavat ajantasaisesti, ja mahdollistaa koneiden ja välineiden kauko-ohjauksen.
4G-verkko palvelee ensisijaisesti viestintää Kuussa, mutta se on teoriassa liitettävissä Maan internetiin.
Alkuvaiheessa niin sanottu LTE-verkko toimii 4G-nopeuksilla, mutta se on myöhemmin päivitettävissä hyvin nopeaksi 5G:ksi.