Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

LIVE: Nasa kertoo mullistavia uutisia Kuusta

Nasa paljastaa livelähetyksessä SOFIA-teleskoopin Kuusta tekemän uraauurtavan havainnon.

Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasa on ilmoittanut paljastavansa Kuusta tehdyn ”jännittävän havainnon”.

Uutinen julkaistaan maanantaina 26. lokakuuta kello 18.00 Suomen aikaa livelähetyksessä.

Havainto ”auttaa Nasaa oppimaan lisää Kuusta osana laajempaa avaruuden tutkimusta”, Nasa kirjoittaa lehdistötiedotteessaan.

Nasa kertoo myös, että havainnolla voi olla merkitystä Artemis-ohjelmalle, jonka puitteissa on tarkoitus vuonna 2024 lähettää ensimmäinen nainen ja seuraava mies Kuuhun.

Ohjelman pitkän tähtäyksen suunnitelma on luoda Kuuhun ja sen ympäristöön pysyvä tutkimusasema, josta taas voi tulla 2030-luvulla välietappi ensimmäisille Marsiin lähteville astronauteille.

TARJOUS SINULLE: Saat tuoreimmat tiedeuutiset heti

Tieteen Kuvalehden digitilauksen avulla olet vain yhden klikin päässä tuoreista uutisista, joiden aiheita ovat niin elämä avaruudessa kuin koronaviruksen tutkiminenkin.

Juuri nyt saat 14 päivää hintaan 0 euroa – ei sitoutumispakkoa!

Kun tilaat Tieteen Kuvalehden digiversion, saat käyttöoikeuden myös tiekun sovellukseen, jossa voit kuunnella satoja artikkeleja äänen luettuna. Katso tarjous tästä.

Lentävä teleskooppi on tutkinut Kuuta

Uuden havainnon on tehnyt lentävä teleskooppi SOFIA eli Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy.

Teleskooppi on sijoitettu Boeing 747 -jumbojettiin, jonka takaosaa on vahvistettu niin, että runko ei katkea, kun sen kyljestä avataan 13 700 metrin korkeudessa neljän neliömetrin laajuinen liukuovi.

Lentävä teleskooppi jumbojetissa

SOFIA-teleskooppia voidaan, toisin kuin muita avaruusteleskooppeja, päivittää ja säätää joka kerta, kun sitä kuljettava lentokone laskeutuu.

© Carla Thomas/NASA

Tällä 2,5-metrisellä teleskoopilla on kiertoradaltaan vapaa näkymä avaruuden lämpösäteilyyn, jota ei voi erottaa maanpinnalta, koska ilmakehän vesihöyry imee sen itseensä.

Monet avaruuden kappaleet lähettävät käytännössä kaiken energiansa infrapuna- eli lämpösäteilynä, ja siksi SOFIAn kaltaiset teleskoopit ovat usein ainoa keino tarkkailla niitä.

SOFIAn spektrometri erottaa heliumhydridin aallonpituuden, joka on 149,137 mikrometriä. Aiemmissa mittauksissa se sekoittui toisen molekyylin 149,09 mikrometrin aallonpituuteen.

© Carla Thomas/NASA/Lasse Lund-Andersen

Lentävä teleskooppi on havainnut joukoittain alkumolekyylejä

SOFIA-teleskooppi on rakennettu jumbojetin sisään. Sen tehtävänä on ollut etsiä maailman ensimmäistä molekyyliä, heliumhydridiä.

Molekyylistä lähtee infrapunasäteilyä, jota ei voi erottaa Maan pinnalta, koska ilmakehän vesihöyry häiritsee tarkkailua. 12–14 kilometrin korkeudessa 99 prosenttia vesihöyrystä jää koneen alapuolelle, ja siksi näkymät SOFIAsta ovat lähes yhtä esteettömät kuin avaruusteleskoopista.

Lisäksi suurta teleskooppia on jatkuvasti päivitetty. Esimerkiksi vuonna 2015 se sai uuden spektrometrin, joka auttaa sitä tarkentamaan tiettyyn aallonpituuteen. Uusituilla välineillä SOFIA voi tarkkailla heliumhydridin säteilyä tähtisumu NGC 7027:stä, mistä sitä on löytynyt kolmetuhatta molekyyliä kuutiometristä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota