Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Photo by David Dibert on Unsplash
Maailmankaikkeus - Kuu

Lasermittaus kertoo Kuun etäisyyden

Kuu kuulemma loittonee Maasta jonkin sentin vuosivauhtia. Millä menetelmällä muutos saadaan selville näin tarkasti?

Maan ja Kuun välinen etäisyys määritetään lasersäteillä, jotka suunnataan Apollo-lentojen yhteydessä vuosina 1969–1972 Kuuhun sijoitettuihin kolmeen peiliin. Alkuvaiheessa välimatka voitiin mitata noin kolmen sentin tarkkuudella, mutta järjestelmää on sittemmin kehitetty niin, että nykyään mittaustuloksen virhemarginaali on vain millimetriluokkaa.

Maassa toimivista teleskoopeista lähetettävien lasersäteiden kohdistaminen johonkin kolmesta peilistä ja heijastuksen rekisteröiminen ovat tarkkuustyötä. Kuusta palautuu kovin vähän valoa, vain alle fotoni sekunnissa. Heijastuksen erottaminen taustasäteilystä on siten hyvin haastava tehtävä.

Mittausten mukaan Kuu etääntyy Maasta 3,8 senttiä vuodessa vuorovesivoimien vaikutuksesta. Samainen ilmiö vähentää maapallon pyörimisnopeutta.

Taivaankappaleiden liikkeitä tutkivan taivaanmekaniikan kannalta mittaustulokset ovat olleet sikälikin mielenkiintoisia, että ne osoittavat Kuun kulkevan radallaan tarkasti Einsteinin yleisen suhteellisuusteorian olettamusten mukaisesti. Lasermittausten tarkkuuden parannuttua on puuhattu myös hanketta, jonka tavoitteena olisi selvittää, olisiko nykykäsityksiä avaruuden luonteesta ja ulottuvuuksista ehkä syytä tarkistaa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota