Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kuun vaiheet

Mistä Kuun vaiheet johtuvat?

Mistä syystä näemme vain osan Kuusta? Varjostaako Maa Auringon valoa, vai näemmekö vain osan Kuun valoisasta puolesta? Mikä aiheuttaa Kuun vaiheet?

Shutterstock

Kuu on Maan kiertolainen. Kuun etäisyys Maasta on keskimäärin 380 000 kilometriä. Kuun vaiheisiin liittyy synodinen kuukausi, jonka pituus on 29 vuorokautta 12 tuntia 44 minuuttia. Tämä aika kuluu kahden täydenkuun välillä.

Kuun vaiheet eivät johdu Maan varjosta. Kun Kuu joutuu täydenkuun aikaan Maan varjoon, tapahtuu kuunpimennys. Maa on tällöin Auringon ja Kuun välissä.

Jos Kuu kiertäisi Maata juuri Maan ratatasossa, kuunpimennys olisi jokaisen täydenkuun aikaan. Kuun ratatason kaltevuuden vuoksi – kulma on noin 5 astetta – kuunpimennyksiä esiintyy vain noin puolen vuoden välein.

Kuun vaiheet

Kuun vaiheet selittyvät siitä, että Aurinko valaisee Aurinkokunnan kappaleista aina vain siihen suuntautuvan puoliskon. Kierroksellaan Maan ympäri Kuu näkyy erikokoisena synodisen kuukauden eri vaiheissa.

Uudenkuun aikaan Kuu on Auringon ja Maan välissä eikä näy, koska sen varjopuoli on Maahan päin. Sen sijaan täydenkuun aikaan Maa on Auringon ja Kuun välissä, ja Kuun valaistu puoli osoittaa Maahan.

Kasvavaa puolikuuta sanotaan ensimmäiseksi ja vähenevää puolikuuta viimeiseksi neljännekseksi.

Kuun vaiheet

Täysikuu on silloin, kun Maa on Kuun ja Auringon välissä ja Kuu on Maasta nähtynä hyvin Auringon valaisema.

Katsaus Kuun vaiheisiin

Kuun vaiheet määritetään sen sijainnista suhteessa Aurinkoon ja Maahan. Kuulla sanotaan olevan neljä vaihetta:

  • Uusikuu: Kuu sijaitsee Maan ja Auringon välissä, ja sen pimeä puoli kääntyy Maata kohti. Tällöin Kuun kirkkaus Maasta nähden on pienimmillään.
  • Kasvava eli nouseva kuu: Kuusta näkyy asteittain yhä suurempi Auringon valaisema osa.
  • Täysikuu: Maa sijaitsee Kuun ja Auringon välissä, ja Kuu on Maasta nähtynä kirkkaasti Auringon valaisema.
  • Vähenevä eli laskeva kuu: Auringon valaisema osuus Kuusta vähenee asteittain.

Jo ensimmäiset ihmiset ovat tarkkailleet Kuun vaiheita, ja varhaiset kulttuurit ovat sen uudestakuusta täysikuuhun muuttuvien vaiheiden perusteella mitanneet aikaa ja pysyneet selvillä vuoden kulusta.

Kuun vaiheiden seuraamiseen tarvittiin kalentereita, ja kalenterien laatiminen johti varhaisen tähtitieteen syntyyn. Sittemmin mukaan tuli auringonpimennysten ennustaminen, ja ajan myötä tähtitieteestä kehittyi oma ainutlaatuinen tieteenalansa.

Lue myös:

täysikuu
Kuu

TÄYSIKUU - Kuu valaisee yötaivaan

4 minuuttia
Kuu

30. kesäkuuta: Tutki Kuun sinisiä laavatasankoja

8 minuuttia
Aurinkokunta

Venus: Aurinkokunnan kuumin

6 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota