Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kuu

Näet muun muassa Kuun eteläosan 86 kilometriä leveän Tycho-kraatterin. Kuun Maahan näkymättömän puolen rajalla varjot vielä korostavat maiseman muotoja.

© JESPER GRØNNE, HVADIHIMLEN.DK
Maailmankaikkeus - Kuu

Kuun kraatterien ruhjoma pinta piirtyy selvästi esiin

Helmikuun lopussa Kuu lähestyy Maata ja tutusta naapuristamme paljastuu kiinnostavia yksityiskohtia. Nyt kannattaa uhmata talviyön kylmyyttä ja lähteä ihailemaan Kuun kosmista maisemaa.

Helmikuun 27. päivänä Kuu on kiertoradallaan perigeumissa eli pisteessä, jossa se on lähimpänä Maata.

Siinä kohdassa Kuu vaikuttaa kooltaan 14 prosenttia suuremmalta kuin ollessaan radallaan kauimpana Maasta.

Perigeumissa Kuu on keskimäärin 363 396 kilometrin päässä Maasta. Noin kaksi viikkoa perigeumin jälkeen Kuu saavuttaa kauimmaisen pisteensä, apogeumin. Silloin etäisyys on 405 504 kilometriä.

Kuun ollessa lähinnä Maata on helpompaa nähdä sen vaikuttavat meteoriittikraatterit, vuoristot, rotkot ja laajat tasangot.

Toimi näin

  • Lähde ulos pimeän laskeuduttua helmikuun viimeisinä päivinä. Kello 23 aikaan Kuu on korkealla etelän suunnassa ja se näkyy helposti – jopa kaupungin valojen keskeltä. Sitten se lipuu alaspäin kohti länttä.

  • Tavallisella kiikarilla näet Kuun paljon selvemmin kuin paljain silmin. Kiikari paljastaa Kuun pinnasta yksityiskohtia, jotka eivät erotu ilman apuvälineitä.

  • Vielä tarkemmin voit katsella Kuun karuja maisemia kaukoputkella. Jos kaukoputkessasi ei ole seurantamoottoria, kohdista se Kuun oikeaan reunaan. Sitten voit seurata Kuuta sen liikkuessa hitaasti näkökentässäsi.

Meteoriittikraatteri

© NASA (APOLLO 11)

Lue myös:

Ihminen

Tutkijat: Uusi lääke nollaa jetlagin

9 minuuttia
Muisti

Treenaa aivojasi: Muisti

13 minuuttia
auto salama
Salamat

Onko auto ukonilmalla turvallinen paikka?

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota