Kuun kraatterien ruhjoma pinta piirtyy selvästi esiin

Helmikuun lopussa Kuu lähestyy Maata ja tutusta naapuristamme paljastuu kiinnostavia yksityiskohtia. Nyt kannattaa uhmata talviyön kylmyyttä ja lähteä ihailemaan Kuun kosmista maisemaa.

Kuu

Näet muun muassa Kuun eteläosan 86 kilometriä leveän Tycho-kraatterin. Kuun Maahan näkymättömän puolen rajalla varjot vielä korostavat maiseman muotoja.

© JESPER GRØNNE, HVADIHIMLEN.DK

Helmikuun 27. päivänä Kuu on kiertoradallaan perigeumissa eli pisteessä, jossa se on lähimpänä Maata.

Siinä kohdassa Kuu vaikuttaa kooltaan 14 prosenttia suuremmalta kuin ollessaan radallaan kauimpana Maasta.

Perigeumissa Kuu on keskimäärin 363 396 kilometrin päässä Maasta. Noin kaksi viikkoa perigeumin jälkeen Kuu saavuttaa kauimmaisen pisteensä, apogeumin. Silloin etäisyys on 405 504 kilometriä.

Kuun ollessa lähinnä Maata on helpompaa nähdä sen vaikuttavat meteoriittikraatterit, vuoristot, rotkot ja laajat tasangot.

Toimi näin

  • Lähde ulos pimeän laskeuduttua helmikuun viimeisinä päivinä. Kello 23 aikaan Kuu on korkealla etelän suunnassa ja se näkyy helposti – jopa kaupungin valojen keskeltä. Sitten se lipuu alaspäin kohti länttä.

  • Tavallisella kiikarilla näet Kuun paljon selvemmin kuin paljain silmin. Kiikari paljastaa Kuun pinnasta yksityiskohtia, jotka eivät erotu ilman apuvälineitä.

  • Vielä tarkemmin voit katsella Kuun karuja maisemia kaukoputkella. Jos kaukoputkessasi ei ole seurantamoottoria, kohdista se Kuun oikeaan reunaan. Sitten voit seurata Kuuta sen liikkuessa hitaasti näkökentässäsi.

Meteoriittikraatteri

© NASA (APOLLO 11)