dark side of the moon
Maailmankaikkeus - Kuu

"Kuulla on pimeä puoli"

Ja miehiltä puuttuu yksi kylkiluu. Kun väärinkäsitys toistetaan kyllin useasti, siitä tulee ihmisten mielissä tosiasia. Tieteen Kuvalehti esittelee 10 piintynyttä harhaluuloa, joita on jouduttu oikaisemaan kerta toisensa jälkeen.

Kuun kumpikaan puoli ei ole toista pimeämpi. Molemmat puolet saavat vuorollaan yhtä paljon auringonvaloa, sillä Kuu pyörii akselinsa ympäri niin kuin muutkin taivaankappaleet.

Uskomuksen taustalla on se tosiasia, että Kuusta näkyy Maahan aina sama puoli. Se taas johtuu siitä, että Kuu sattuu pyörimään itsensä ympäri samassa tahdissa kuin se tekee kierroksen maapallon ympäri.

Kuin pallo tolppatenniksessä Kuusta siis näkyy Maahan aina sama puoli, aivan kuin se olisi jättimäinen pallo tolppatennispelissä.

Maahan näkymätön puoli on kuitenkin lähes koko ajan osittain Auringon valaisema. Ainoa poikkeus on täysikuun aika, jolloin kääntöpuoli on poispäin sekä Auringosta että Maasta.

Kääntöpuoli nähtiin vasta 1959 Ensimmäiset kuvat Kuun kääntöpuolelta saatiin 1959, kun Neuvostoliiton Luna 3 -luotain kuvasi sitä. Ensimmäisen kerran kääntöpuolen ohi lennettiin 1968 Apollo 8 -lennolla.

Katso animaatio Kuun ja Maan liikkeistä Auringon ympäri.

Kiinnostaako Kuu? Lue lisää kuunpimennyksestä.

Lue lisää uskomuksista

Kuulla on pimeä puoli ja miehiltä puuttuu yksi kylkiluu. Kun väärinkäsitys toistetaan kyllin useasti, siitä tulee ihmisten mielissä tosiasia. Tieteen Kuvalehden artikkelissa esitellään 10 piintynyttä harhaluuloa, joita tutkijat ovat joutuneet oikaisemaan kerta toisensa jälkeen. Jos olet lehden tilaaja, voit lukea artikkelin napsauttamalla alla olevaa painiketta.

Lue myös:

Kuu

22. joulukuuta: Joulunajan Kuu kietoo yön hopeiseen hohteeseen

1 minuuttia
Kuu

KATSO YLÖS: Apollo 11 -lennon laskeutumispaikka siintää taivaalla

1 minuuttia
Meteori

Jättimäinen meteoriitti hävitti kokonaisen kansan

9 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!